Latvijas filmu izlase Madonas novada bibliotēkas krājumā

Ziņa publicēta 14.05.2015
Atzīmējot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusē, Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu ir īstenojis projektu "Latvijas filmu izlase" - apjomīgu filmu kolekciju DVD formātā (25 diski), kurā apkopotas Latvijas kinovēstures būtiskākās parādības un spilgti mūsdienu kinomākslas paraugi.

    Kolekcijas saturu veidoja piecu filmu nozares ekspertu grupa. Diskusiju rezultātā izlasē ievietotas 70 Latvijas filmas (10 spēlfilmas, 16 dokumentālās filmas un 44 animācijas filmas, pārstāvot 40 režisorus), grupētas divos hronoloģiskos periodos - klasiskais kino un mūsdienas. Tā ir pirmā tik apjomīgā un hronoloģiski plašā Latvijas filmu izlase (1961-2014).

    Izlases struktūru veido klasika: spēlfilmas(1966-1982), dokumentālais kino (1961-1990), animācija-lelles (1966-1978) un zīmētās filmas (1976-1984) un jaunākie laiki: spēlfilmas (1998-2013), dokumentālās filmas (1991-2014), animācija bērniem (1994-2014), animācija pieaugušajiem (1999-2014).

    Izlases 25 DVD diskiem komplektā sagatavots arī izsmeļošs informatīvi izglītojošs bilingvāls katalogs (latviešu un angļu valodā -210 lpp.) par visām filmām un to autoriem. Tā ievada „Latvijas filmas no pagātnes līdz mūsdienām” autore ir  D.Rietuma. Katrai no sadaļām ir savs informatīvi izglītojošs vēstījums, kuru autores ir: I.Pērkone, Z.Balčus, D.Rietuma, K.Matīsa, I.Pitruka, I.Viese. Katalogā pieejama detalizēta informācija par katru no 70 filmām,  īsas biogrāfiskas ziņas par to režisoriem, filmu saraksts latviešu un angļu valodā.

    Latvijas filmu izlasi paredzēts izplatīt gan Eiropas valstīs, prezentējot Latvijas kā prezidējošās valsts ES Padomē audiovizuālās kultūras bagātības, gan arī Latvijas mācību iestādēs un bibliotēkās, nodrošinot bagātīgu informāciju par Latvijas kinovēstures un mūsdienu kinoprocesa nozīmīgākajām tendencēm.

   Filmu izlase tiek dāvināta Latvijas vēstniecībām ārvalstīs, tādējādi nodrošinot to pieejamību Latvijas valsts piederīgajiem ārvalstīs. Papildinot Latvijas kino popularizēšanu ārzemēs, Latvijas Institūts sadarbībā ar Inspired Digital ir izveidojis interaktīvo šķirkli Latvijas oficiālajā Facebook lapā. Tiek piedāvāta informācija, kurās vēstniecībās ārvalstīs ir pieejamas nosūtītās filmas. Šķirklis veidots kā tests, kurā gan Latvijas, gan ārzemju Facebook lietotāji, atbildot uz atraktīviem jautājumiem, var noskaidrot latviešu filmu tēlu, kuram visvairāk atbilst viņu rakstura iezīmes un ikdienas paradumi. Turklāt Interaktīvajam šķirklim angļu valodā „Latvian Film Collection" var piekļūt šeit: http://ej.uz/Latvian_Film_Collection     

  Trešdien 13.maijā plkst.14:00 kinoteātrī "K.Suns notika Latvijas filmu izlases prezentācijas pasākums, kurā Nacionālā kino centra  pārstāvji informēja par tā tapšanu, saturu un izmantošanu, aktualizēja sadarbību ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu, Latvijas Institūtu, demonstrēja filmu fragmentus, kā arī izsniedza Latvijas filmu izlases komplektu reģionu, augstskolu bibliotēkām, izglītības pārvaldēm.

    Priecājamies, ka izlasi saņēmām arī mēs un tagad tā būs pieejama arī Madonas novada  bibliotēkas lietotājiem -  gan individuālai lietošanai, gan bibliotēkas rīkotajos izglītojošajos pasākumos: gan Latvijas patriotisma nedēļās, gan  popularizējot Latvijas kino mākslas nozari kopumā, gan akcentējot atsevišķas personības: aktierus, režisorus, t.sk. mūsu novadniekus.

                                                   Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre