Pozitīvais starojums

Ziņa publicēta 29.04.2015
Pateicoties VKKF atbalstītajam projektam: „Turu roku uz pulsa: tiekamies ar žurnālistiem grāmatu autoriem”, 21.aprīlī Madonas pilsētas 2. vidusskolā jauniešus aicinājām uz tikšanos ar Kristīni Želvi – režisori, žurnālisti, žurnālu „Kino Raksti” un portālu satori.lv , lsm.lv publikāciju autori, LTV1 raidījuma „100 g kultūras” veidotāju un vadītāju, grāmatas „Meitene, kas nogrieza man matus” autori.

    Saistoši veidojās saruna par žurnālista profesiju, darbu Latvijas TV1, par sadarbību ar kolēģiem, lai taptu kopīgs rezultāts – jauns raidījums, par profesionalitāti, saglabājot pēc iespējas neitrālāku pozīciju. Pieskārāmies aktuālai tēmai – kā žurnālistam sadzīvot ar atpazīstamību, komentāriem sociālajos medijos, kā reaģēt uz patiesu un arī nepatiesu kritiku. Vēl viena no tēmām - intervēšanas māksla, pozitīva un ne tik pievilcīga pieredze. Kristīne Želve uzsvēra sava žurnālistikas darba specifiku, darbojoties tieši kultūras nozarē.

    Runājām par dokumentālo filmu tapšanu, tēmu izvēli, Kristīnes veidotajām filmām.

    Īpašs stāsts Kristīnei bija par savu grāmatu „Meitene, kas nogrieza man matus”.

    Abpusēji interesanti bija jauniešu jautājumi un viešņas atbildes.

    „Paldies par sniegto iespēju tikties ar žurnālisti, TV seju un kinorežisori K. Želvi klātienē. Skolēniem šī tikšanās patika, neapmierināto nebija. Patika nepiespiestā, vienkāršā atmosfēra, izsmeļošās atbildes uz projekta vadītājas pārdomāti uzdotajiem jautājumiem, kas veidoja raitu stāstījumu. Aptaujāto skolēnu iegūtās atziņas: – daudz plašāk un izvērstāk tika iegūta informācija par žurnālista darbu; – skolēni iepriekš nebija domājuši un analizējuši , ka žurnālistam pašam tik ļoti jāiedziļinās tēmā un problēmā, par kuru intervē; – kāda12. klases skolniece, kas jau agrāk domājusi apgūt žurnālista profesiju, pēc tikšanās ar K. Želvi guvusi pārliecību par savas izvēles pareizību.” Tā par pasākumu–Gunta Koskeviča – Madonas pilsētas 2. vidusskola.

    Tā kā Kristīne Želve Madonā viesojās pirmoreiz, tad ļoti labprāt apskatīja pilsētu, ielūkojās muzeja izstāžu zālēs un priecājās par Ingunas Krolles-Irbes izstādi „Gaismas noplūde”, interesējās par mūsu puses radošiem cilvēkiem, t.sk. Ilzi Indrāni un devās pāri pavasara ziedu piebērtajai gravai pa Lazdu laipu.  

    Otra tikšanās ar K. Želvi aizritēja Madonas novada bibliotēkā, kur pulcējās gan interesenti, gan senioru kluba „Pie kamīna” dalībnieki.

    Sarunas tēmas slēpās dažāda izmēra un krāsas aploksnēs, lai sagādātu pārsteigumu Kristīnei un ļautu gan pakavēties atmiņās, gan uzvedinātu uz pārdomām.

    Lai paviesotos savas bērnības vecvecāku dārzos – aploksnē slēpās attēli ar kāpostgalvām, pieneņziediem zaļā zālē un 20 santīmu monētu.

    Nākamā aploksne slēpa sevī grāmatu par Viju Artmani, kuras izlasīšana savulaik modinājusi sapni par aktrises profesiju.

    Tad nākamajā – grāmata „Fedja. Teodors. Tulio" – stāsts par režijas studijām, pasniedzēju Ansi Epneru, režisētajām dokumentālajām filmām.

    Vēl kāda aploksne un – „Kino Raksti” – publikācijas žurnālos, sociālajos medijos, blogi, dienasgrāmatas, piezīmju bloki un blociņi.

    Kā loģisks turpinājums rakstīšanai, piezīmēm – aploksne, kas sevī glabā Kristīnes stāstu grāmatu „Meitene, kas nogrieza man matus” – tēmas, satiktie cilvēki, grāmatas panākumi utt.

    Kāda dzeltena aploksne atklāj foto ar saulespuķēm – runājam par Kristīnes projektiem Rīgas pilsētvidē, sajūtu taku, smaržām un ziediem.

    Un tad jau arī kārta smagākajai aploksnei, kurā paslēpies 100 g atsvariņš, kas no Kristīnes rokām ceļo pie ikviena pasākuma apmeklētāja, kamēr runājam par raidījuma veidošanu, diskusiju tēmām, satiktiem un iepazītiem cilvēkiem, raidījuma dalījumu: Diskusija, Nacionālie dārgumi un Personība, balvu un nominācijām 1 kg kultūras, par ikdienu un svētkiem.

    Tikšanās noslēgumā K. Želve mūsu bibliotēkai uzdāvināja sveicienus DVD formātā no raidījuma „100 g kultūras” redakcijas ar raidījuma ierakstiem par mūsu novadniekiem Broņislavu Martuževu un Leonu Briedi.

    Prieks saņemt labus vārdus no viešņas:Paldies par pārdomāti sagatavoto pasākumu! Paldies par gājienu pa Lazdu laipu – atceroties manas bērnības iemīļoto grāmatu, paldies par sarunām un ieinteresētību! Nezaudējiet enerģiju un spēku turpināt! Jums izdodas!”  

  Paldies Kristīnei Želvei par viesošanos Madonā!

                                               

Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre

Oļģerta Skujas un bibliotēkas arhīva foto. 

Vairāk par tikšanos varat lasīt laikraksta „Stars” 2015.gada 28.aprīļa numurā: I.Elsiņa „Saruna par režiju un rakstniecību.”
 
Foto galeriju no pasākuma skatīt: http://bit.ly/1dro3Tr