Sarunu karstie punkti

Ziņa publicēta 14.04.2015
8. aprīlī Madonas pilsētas 1. vidusskolā jauniešus aicinājām uz tikšanos ar Ati Klimoviču: pasaules karsto punktu reportieri (Gruzija, Čečenija, Kosova, Maķedonija, Irāka, Afganistāna, Ukraina); Dienas speciālkorespondentu; žurnāla „Rīgas Laiks” interviju autoru; laikrakstu „Nacionālā Neatkarība”, „Neatkarīgā Cīņa”, žurnālu „Tēvijas Sargs” un „Vīri”, portālu delfi.lv un lsm.lv publikāciju autoru.

   Pateicoties VKKF atbalstītajam projektam: „Turu roku uz pulsa: tiekamies ar žurnālistiem grāmatu autoriem”, realizējās iecere stāstīt par žurnālista profesiju, tās pozitīvajām un arī ne tik pievilcīgajām niansēm. A. Klimovičs uzsvēra, ka jauniešiem vajadzētu izvēlēties kādu pamatprofesiju, krāt zināšanas un pieredzi kādā konkrētā nozarē, tad arī par to rakstīt. Pieskārāmies tēmai par žurnālistikas žanriem: analītiskā, pētnieciskā, aprakstošā, karsto punktu žurnālistika. Runājām par A. Klimoviča izvēli, citu valstu žurnālistu darba specifiku, finansējumu, iespējām, saskarsmi ar vietējiem iedzīvotājiem, reālām  draudu iespējām. Par Ukrainas traģisko, bet arī tautu saliedējošo pieredzi, vērtībām, ko aizstāvēt. Tika uzsvērta tēmas: žurnālista stāsts un līdzpārdzīvojums: cik šaušalīgam stāstam jābūt, lai uzrunātu mietpilsonisko skatītāju;  neziņas līmenis notiekošajā; pienākums būt informētiem; cik liela mūsu sabiedrības daļa būtu gatava aizsardzībai; vai, cik un kam būtu jārunā par kara un aizsardzības tēmām politiskajā, kultūras un izglītības telpā? 

   Sarunas laikā Madonas novada bibliotēkā gan pašvaldību bibliotēku speciālisti - semināra dalībnieki, gan ikviens interesents bija laipni gaidīts uz tikšanos ar Ati Klimoviču. Paviesojāmies jautājumu „karstajos punktos”, kas nozīmīgi tīri cilvēciski: pirmās atmiņas par sev tuvām un nozīmīgām vietām, cilvēkiem;  par attiecībām ar bērnu dzeju;  saskarsmi ar I. Zanderi – radošu lauku pietuvošanos, ne pārklāšanos, viedumu,  kopīgu cilvēkinteresi; runājām par sajūtām: roka uz pulsa un mājas, putni, smaržas, lauki, Daugava, vai ir grūti būt projām; par vaļaspriekiem: sportu, makšķerēšanu un pirmo vīnogu audzēšanu.

    Sarunas gaitā tālāk devāmies uz „karstākiem punktiem”. Kā intervijā žurnālam Una (2003., jūnijs) intervijā teicis A. Klimovičs: „Jā, tur bija bīstamāk. Bet nebraukt nevar. Sešas nedēļas, brīvdienu nav. No malas izskatās baigi cool. Viņš, rau, aizbrauc, kļūst pazīstams, pēc tam atpūšas, saņem naudu. Un nav jau nevienam jāstāsta, ka patiesībā tas ir baigi grūti.” Kāpēc tāda izvēle? Tas ir darbs, tā ir pieredze, arī bailes, tās ir emocijas, kas pārbauda vērtību mēru: par ko vērts cīnīties un zaudēt dzīvību. Protams, karš nav tikai dzīve ierakumos, tie ir cilvēki, viņu tradīcijas, stāsti, emocijas. Tā ir sevis un vietas, no kuras tu nāc, apzināšanās.

    Nākamajos pieturas punktos runājām par grāmatu „Personiskā Latvija: divdesmitā gadsimta stāsti”, par to, kā  atsevišķi stāsti pārtop par mūsu dzīvesstāsta sastāvdaļām, satecēm mūsu katra dzīves pieredzē. Par to, ka žurnālistam ir jābūt īpašam talantam, lai vēsturi izdzīvotu caur cilvēkiem, būtu spogulis - atspoguļotu, bet neiejauktos, kļūtu par ideālu sarunu biedru, prastu klausīties. Atim Klimovičam tas ir veiksmīgi izdevies, jo grāmata ieguvusi balvas: Latviešu Literatūras gada Speciālbalvu: „Īpaši notikumi Latvijas rakstniecībā 2011.”; Eduarda Veidenbauma prēmiju. 2011.; atzīta par vienu no lasītākajām grāmatām Latvijas bibliotēkās 2012., prezentēta Hāgā – Nīderlandē; Briselē – Beļģijā.

    Savs stāsts Atim Klimovičam arī par dokumentālo kino, sadarbību ar kolēģiem žurnālistiem, veidojot dokumentālās filmas: Četrreiz katrs viens, Ziedi zaudētājiem: atceroties Varšavas sacelšanos, Pa Gauju tālāk, Ukrainas sarunas. Tikšanās noslēgumā apmeklētājiem bija iespēja noskatīties dokumentālo filmu: Četrreiz katrs viens, kuru DVD formātā ieguvām arī bibliotēkas krājumā.

   Paldies Atim Klimovičam par viesošanos Madonā!

 

                        Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre 

                       Oļģerta Skujas un bibliotēkas arhīva foto.

    Vairāk par tikšanos varat lasīt laikraksta „Stars” 2015.gada 10.aprīļa numurā: I.Elsiņa „Tiekas ar karsto punktu žurnālistu.”