Turēt roku uz pulsa!

Ziņa publicēta 01.04.2015
Madonas novada bibliotēkas (MNB) darbinieki piedāvā pasākumus, lai rosinātu lasītprieku un piesaistītu dažādu vecumu lasītājus, īstenojot gan informatīvās, gan izglītojošās, gan izklaidējošās funkcijas.

  Tikšanās ar grāmatas autoriem: dzejniekiem, prozaiķiem, dramaturgiem ir pierādījušas, ka ir nozīmīgas intereses radīšanā, lai pievērstu uzmanību procesiem un norisēm literatūras pasaulē, tās vienmēr ir notikums bibliotēkas apmeklētājiem un jauniešiem skolās.

  VKKF projektu konkursa pirmajā šī gada kārtā piedalījāmies ar projektu: „Es turu roku uz pulsa!: iepazīsimies tuvplānā  –  žurnālisti – grāmatu autori.” Tā bija iecere pasākumu ciklam Madonas novada bibliotēkā: 6 tikšanās ar populāriem Latvijas mediju un preses žurnālistiem – grāmatu autoriem. Prieks, ka esam guvuši kaut daļēju atbalstu: diviem autoriem. Un tā pie mums Madonā šomēnes gan skolās, gan bibliotēkā viesosies Atis Klimovičs un Kristīne Želve.

  Apmeklētājiem vienmēr ir dzīva interese par radošām un atpazīstamām personībām, aktuāliem notikumiem, to atspoguļošanu medijos. Šo minēto cilvēku vārdi vien jau piesaista uzmanību, bet viņu grāmatas ir lasītāko vidū. Aktuāla ir arī Kultūras ministres Daces Melbārdes uzsvērtā tēma: darbs pie mediju politikas izstrādes un radošas personas statusa likuma.Vienmēr aktuāla arī bijusi – mediju brīvības tēma.Žurnālistika – spilgtākais mediju plurālisma strūrakmens, kas pakļauts kardinālām jauno tehnoloģiju ietekmētām pārmaiņām, kuru sekas vēl nav apjaušamas. Bet pamatvērtība paliek – izdota grāmata.

  Mērķauditorija – gan ikviens interesents, Madonas novada bibliotēkas apmeklētājs, gan Madonas skolu jaunieši.

  Žurnālistu darbs mūsdienu jauniešus saista gan ar iespēju būt aktualitāšu epicentrā – turēt roku uz pulsa, būt atpazīstamiem, populāriem, ieguldīt darbā savu radošumu. Ne vienmēr tas ir tik viegli, kā pirmajā mirklī šķiet. Vai tas, ka tik daudzi jaunieši izvēlas studēt žurnālistiku, attaisnojas, cik viegli vai grūti ir atrast savu nišu darba tirgū, vai nešķiet pārāk viegli: rakstīt, lasīt, runāt protu – būšu žurnālists. Šī ir tikai daļa no jautājumiem, kuru aktualitāte būs svarīga tikšanos laikā. Ceram rast plašāku ieskatu žurnālistu daudzveidīgajā, bet ne vienkāršajā profesijā. Mēģināsim ielūkoties žurnālistikas žanru daudzveidībā. Karsto punktu žurnālistika, filmu nozare, kultūras tēmas – šīs jomas varētu piesaistīt interesentu loku, tādējādi orientējot arī jauniešus aktīvāk iesaistīties lasīšanas procesā, izzināt un pilnveidoties, uztverot dažādu žanru un veidu literatūru nevis kā pretstatu modernajām tehnoloģijām, bet kā to partneri.

  Madonas novada bibliotēkā esam veiksmīgi realizējuši vairākus VKKF atbalstītus projektus: gan iepazinuši jaunos prozaiķus, gan dzejniekus, gan dramaturgus (Inesi Ķesteri, Arvīdu Deģi, Ilzi Liliānu Muižzemnieci, Ingu Žoludi, Ellenu Landaru, Ievu Kristu Brici, Andri Ogriņu, Kārli Vērdiņu, Martu Pujātu, Arvi Vigulu, Annu Auziņu, Tomu Treibergu, Krišjāni Zeļģi, Ingu Gaili, Ingmāru Balodi, Rasu Bugavičuti, Jāni Balodi, Edgaru Niklasonu, Rihardu Svjatski, Sandiju Kalniņu, Madaru Rutkeviču, Agnesi Rutkeviču). Izpelnījāmies mērķauditorijas  pateicības vārdus,  guvām pozitīvas atsauksmes un vērtējumus, kā arī lielāku izsniegumu autoru grāmatām. Ir  skaidrs,  ka uzsāktais darbs, rodot iespēju Madonas reģionā uz vietas tikties ar autoriem ir jāturpina, jāattīsta, nepieciešama plašāka žanriskā daudzveidība, tādēļ šoreiz piedāvājam tikšanos ar žurnālistiem, kas ir gan profesionāļi savā jomā, gan grāmatu autori, gan raidījumu veidotāji un vadītāji. 

  Ikviens  laipni aicināts apmeklēt pirmo tikšanos ar Ati Klimoviču – karsto punktu žurnālistu, grāmatas „Personiskā Latvija: divdesmitā gadsimta stāsti” autoru – 8. aprīlī plkst. 13:20 Madonas novada bibliotēkā. Varēsiet noskatīties arī dokumentālo filmu „Četrreiz katrs viens". Filmas autori: Sandijs Semjonovs, Atis Klimovičs, Pāvels Širovs, Ainis Kupčs, Inese Zandere, komponists - Raimonds Tiguls. Ar Madonas pilsētas skolu jauniešiem interesentiem A. Klimovičs apsolījis tikties plkst.11:50 Madonas pilsētas 1. vidusskolā.

  Būsiet laipni gaidīti arī uz  otru tikšanos ar režisori Kristīni Želvi,LTV raidījuma „100 g kultūras» vadītāju, grāmatas „Meitene, kas nogrieza man matus” autori 21. aprīlī plkst. 12:30 Madonas novada bibliotēkā.  Ar Madonas skolu jauniešiem interesentiem tikšanās Madonas pilsētas 2. vidusskolā plkst. 11:40.



Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre