Aicina bibliotēkās balsot par Gada monētu un piedalīties konkursā par monētu mākslu

Ziņa publicēta 27.02.2015
No šī gada 3. līdz 24. martam kā ik gadus aicinām Latvijas bibliotēkas iesaistīties balsošanā par Gada monētu – skaistāko un mākslinieciski interesantāko Latvijas Bankas klajā laisto 2014. gada kolekcijas monētu. Balsošanas laikā Latvijas Banka sadarbībā ar sabiedrību Tilde un Kultūras informācijas sistēmu centru piedāvā bibliotēku apmeklētājiem pārbaudīt savas zināšanas par monētu mākslu erudīcijas spēlē „Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes” interneta datu bāzē letonika.lv.

2014. gadā Latvijas Banka laidusi klajā sešas kolekcijas monētas – „Ainažu jūrskola”, „Baltā grāmata”, „Baltijas ceļš”, „Vecais Stenders”, „Gadskārtu monēta”, „Kurzemes baroks”. Nobalsot par kādu no sešām minētajām šīm monētām no 3. marta varēs Latvija Bankas mājas lapā www.bank.lv , savukārt, lai piedalītos erudīcijas spēlē, jādodas uz tuvāko bibliotēku un tīmekļa vietnē www.letonika.lv jāklikšķina uz saites, kas aizvedīs uz spēles jautājumiem par Latvijas Bankas izdotajām kolekcijas monētām un tajās atspoguļotajām vērtībām – ievērojamām personībām, kultūras pieminekļiem, mākslas darbiem, vēsturiskiem notikumiem un mūsu tautas simboliem. Atbildes uz šiem jautājumiem būs jāmeklē turpat letonika.lv vai Latvijas Bankas mājas lapā. Sīkāku informāciju par spēli un tās noteikumiem varēs iegūt spēles nolikumā vai jautājot bibliotekārei. Erudīcijas spēle līdz ar balsošanu par Gada monētu noslēgsies 24. martā.

Erudīcijas spēlē sacensība notiks individuālajā un bibliotēku līmenī. Bibliotēku apmeklētāji varēs sacensties par pareizajām atbildēm, savukārt bibliotēkas tiks vērtētas pēc aktivitātes. Sekmīgākie spēles dalībnieki un aktīvākās bibliotēkas saņems Latvijas Bankas un Tilde sarūpētās balvas, kuras tiks pasniegtas Gada monētas noslēguma pasākumā 28. aprīlī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā.

Latvija var lepoties ar naudas mākslu, ar sasniegto šajā jomā 20 gadu laikā. Vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku ir darinājuši Latvijas naudas zīmes – monētas un banknotes. Latvijas nauda ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Latvijas naudas dizains ir augstu novērtēts visā pasaulē, ir saņemtas vairākas starptautiskas godalgas, jaunākais tā apliecinājums ir starptautiskajā konkursā "Pasaules gada monēta" Latvijas Bankas 2013. gadā izlaistā komponistam Rihardam Vāgneram veltītās kolekcijas monētas atzīšana par labāko sudraba monētu pasaulē. Arī pēc eiro ieviešanas 2014. gadā Latvijas Banka turpināja kolekcijas un piemiņas monētu izlaišanu ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu.

Letonika.lv ir uzziņu un tulkošanas interneta pakalpojums, kas aptver plašas digitālās enciklopēdijas, daudzvalodu tulkojošās, skaidrojošās un terminu vārdnīcas, bagātu attēlu krātuvi, latviešu literatūras klasiku. Te atradīsiet saturīgu un kvalitatīvu informāciju latviešu valodā par Latviju, tās vēsturi, kultūru, valodu, vidi un cilvēkiem.

Kultūras informācijas sistēmu centrs nodrošina datu bāzes letonika.lv bezmaksas pieeju visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās.


Informāciju sagatavoja - Ilma Elsberga (Kultūras informācijas sistēmu centrs),

tel. 67844902; e-pasts: ilma.elsberga@kis.gov.lv

Sīkāka informācija par konkursu - Anita Vasiļjeva (sabiedrība Tilde), tel. 67605001,

e-pasts: Anita.Vasiljeva@Tilde.lv

Sīkāka informācija par kolekcijas monētām www.bank.lv