Beļģu noskaņās

Ziņa publicēta 27.01.2015
21. janvārī Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē notika tikšanās ar Beļģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Franku Arnautsu un viņa kundzi Lindu Arnautsu – Hubenu, lai aktualizētu pastkaršu izstādi [POSTWAR] - simtgadīgu vēstījumu par kara pieredzi Beļģijā.

Beļģijas Karalistes vēstnieka Latvijā Franka Arnautsa ģimene glabā vectēva Luī Arnautsa - Loksa un viņa dēla Morisa pastkaršu kolekciju. Kolekcijā ietilpst vairāk kā 500 pastkaršu oriģinālu, bet izstādē Madonā ir aplūkojamas 150. Tās tematiski aptver laika posmu no 1914. līdz 1920. gadam.

Izstādē atklājas Beļģijas Pirmā pasaules kara pieredze: nežēlīga okupācija, kurai raksturīgas civiliedzīvotāju masveida slepkavības, piespiedu darbs un deportācijas, bads un milzīgs bezdarbs, militārā, humānā palīdzība no ārvalstīm, pretošanās kustība, materiālo un kultūras vērtību postījumi.

„Kara laikā pastkartes atklāja cilvēku pārliecību, motivāciju un emociju esenci. Tās piedāvā unikālu iespēju saņemt simtgadīgu vēstījumu pa laika pastu un atklāt pagātni, kas joprojām rezonē mūsdienu beļģu un eiropiešu dzīvēs” - tā izstādes kuratore Elīna Kalniņa.

Senās pastkartes bija universāls saziņas līdzeklis, pasta sūtījums ar vēstījumu. Tās pauž visdažādākos cilvēku viedokļus un nolūkus, sūtītāja personīgi rakstītais teksts papildina pastkartes vizuālo daļu. Tā ir sava laikmeta liecība – gan vēsturiskiem, trağiskiem notikumiem, tērpiem, sadzīves priekšmetiem, vides un arhitektūras objektiem, tehnikas un fotogrāfijas attīstības vēsturei.

Paldies jāteic izstādes dizaina autorei Ievai Skujai par neparasto veidu, kā ļaut apmeklētājiem ielūkoties Laika grāmatā.

No 2014. gada 12. novembra līdz 11. decembrim izstāde bija apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pateicoties Beļģijas Karalistes vēstniecībai Latvijā un  Madonas novada pašvaldībai, Madonas novada bibliotēka ir otrā izstādes norises vieta.

Beļģijas vēstnieks un viņa kundze ar patiesu interesi un pateicību aplūkoja beļģu literatūras izstādi abonementā, pamanīja atvērto dzejas grāmatu „It kā pelnīti, it kā par velti” ar dzejoli par Briseli un lūdza tulkojumu Viesturam Rikveilim, lai sajustu latviešu priekšstatus par  Beļģiju un tās cilvēkiem, uzklausīja Daigas Puķītes vēstījumu par mūsu bibliotēku, aplūkoja izstādi Eiropas Savienības informācijas lasītavā. 

Izstādes atklāšanā sirsnīgi un emocionāli mirkļi bija gan vēstnieka atmiņu stāstījumos un izstādē redzamo pastkaršu komentāros, gan baudot – tieši šai izstādei par kara tēmu tik piemēroto – rudzu maizi un tēju. Aicinot cienāties, nozīmīgi un vienmēr aktuāli skanēja Ludmilas Harinas vēlējums: „Lai mums nekad vairs nebūtu jāpiedzīvo kara šausmas un sajūtas, ka trūkst maizes.”

Ražotni „Madonas Maiznieks” - mūsdienīgu uzņēmumu ar senām maizes ražošanas tradīcijām pārstāvēja ražošanas direktore Ludmila Harina un ražošanas direktores vietniece Ināra Lemešonoka, līdzi ņemot aromātisku, daudzveidīgu rudzu maizi ar izcilām garšas īpašībām.

Kā uzsvēra domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters:  „Madonas maiznieks" ir viens no tiem uzņēmumiem, ar ko Madona var lepoties.” Tas darbojas jau vairāk nekā piecus gadu desmitus, bauda pircēju uzticību gados pārbaudītām receptēm. Darbsvainagojies panākumiem, ko apliecina arī aizvadītajās „Rīga Food” izstādēs iegūtās godalgas par īpaši kvalitatīviem produktiem. 

Šajā dienā Beļģijas vēstnieks ar kundzi viesojās Madonas novada pašvaldībā, SIA „Baltic Block”, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, A/S „Lazdonas piensaimnieks”, atzinīgi novērtēja šīs ražotnes produkciju. Minēja, ka ikdienā labprāt izvēloties Lazdonas biokefīru.
  Beļģijas Karalistes vēstnieks Latvijā Franks Arnauts tikšanās laikā savu uzrunu lasīja labā latviešu valodā, paldies viņam par to, kā arī izteica cerību uz iespējām turpināt ciešāku sadarbību arī nākotnē, atgādinot, ka Beļģijas vēstniecība ir vienmēr atvērta sadarbības piedāvājumiem.
  Izstāde ir apskatāma Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē līdz 7.   februārim. Laipni aicinām!

Īpaši gaidām vēstures skolotājus un 9. klašu audzēkņus, lai pēc apgūtās vielas par Pirmo pasaules karu, gūtu priekšstatu no šīs pastkaršu kolekcijas par tā laika notikumiem. Paldies par apmeklējumu jau Madonas pilsētas 1.vidusskolas skolotājai Initai Lazdupei un viņas devītklasniekiem. Lūgums apmeklējumu iepriekš pieteikt, kontakttelefona numurs: 28674251.

 

                            Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas  galvenā bibliotekāre
                           Oļģerta Skujas foto