Gatavojamies Eiropas eksāmenam 2024!

Ziņa publicēta 20.03.2024
Pavasarī vismaz 42 326* Latvijas iedzīvotājiem ir prieks ne tikai par pirmajām sniegpulkstenītēm, saulainām dienām un iespēju satikt Lieldienu zaķi, bet arī par to, ka tuvojas Eiropas eksāmens - tiešsaistes tests, kas 7., 8., 9. maijā tiek rīkots par godu Eiropas dienai. Šogad dalība Eiropas eksāmenā ir īpaši nozīmīga, jo atzīmējam Latvijas divdesmitgadi Eiropas Savienībā. Tāpat kā mūsu ieguvumi no Latvijas dalības Eiropas Savienībā ir daudzveidīgi, arī Eiropas eksāmena jautājumi ir raibu raibie – sports, kultūra, daba, izgudrojumi, nozīmīgi notikumi, personības u.c. tēmas tiek iekļautas tiešsaistes testā, piemērojot tos dažādām vecuma grupām. Iespēja uzzināt ko jaunu, pārbaudīt esošās zināšanas, aizdomāties par Eiropas daudzveidību, kā arī par mūsu iespējām to līdzveidot, ir svarīgākie Eiropas eksāmena dalībnieku minētie iemesli, kas ik gadus rada vēlmi piedalīties un izjust arī sacensību garu. Un kā nu ne – katrs dalībnieks saņem Apliecinājumu ar iegūto punktu skaitu, labākajiem - balvas.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga savā uzrunā Eiropas Savienības iestāšanās līguma parakstīšanas ceremonijā 2003. gada 16. aprīlī teica: “Mēs nākam ar gribu darboties un strādāt kopā, jo mēs saprotam tos pamatus un tās vērtības, ko visi mēs turam dārgas, ko visi mēs esam gatavi aizstāvēt, par kurām visi mēs esam gatavi strādāt.” Izzināt mūsu valsti, Eiropas Savienību, iespējas, kas mums pieejamas, ir nozīmīgs ikdienas darbs ne tikai skolēniem, bet arī mums, pieaugušajiem. Interesēties, izprast, analizēt, diskutēt, līdzveidot ir ikviena Eiropas Savienības pilsoņa privilēģija un vienlaikus arī pienākums.

8 fakti par Eiropas eksāmenu!

  1. Eiropas eksāmens notiek 7., 8. un 9. maijā, tiešsaistē esmaja.lv.
  2. Ikviens var kārtot Eiropas eksāmenu sev ērtā laikā.
  3. Eiropas eksāmenā katrs dalībnieks piedalās individuāli, vienu reizi.
  4. Katrai vecuma grupai ir atbilstoši jautājumi. Pieaugušie var izvēlēties sev piemērotu grūtības pakāpi vai izmēģināt spēkus abās grūtības pakāpēs (standarta un eksperta līmenis).
  5. Eiropas eksāmenā ir jāatbild uz 20 jautājumiem. 1.–3. klases skolēniem jāatbild uz 10 jautājumiem.
  6. Ikviens dalībnieks e-pastā saņem Apliecinājumu par dalību eksāmenā un uzzina iegūto punktu skaitu.
  7. Eiropas eksāmenā tiek apbalvoti labākie dalībnieki katrā vecuma grupā, aktīvākās Latvijas skolas un klases, kā arī valsts vai pašvaldības iestādes vai uzņēmumi.
  8. Skolas savu dalību eksāmenā jau iepriekš var pieteikt šeit:

Ko var darīt jau šobrīd?

Atzīmējiet kalendārā 7., 8., 9. maiju, atveriet tīmekļvietni www.esmaja.lv un piedalieties!

Eiropas eksāmenu organizē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar biedrību Eiropas Kustība Latvijā.

Sīkāka informācija: Liene Valdmane, Eiropas Kustība Latvijā, liene.valdmane@gmail.com, 22144144

 

*Eiropas eksāmena dalībnieku skaits 2023. gadā