Eiropas vēlēšanas jau pēc 100 dienām!

Ziņa publicēta 29.02.2024
Eiropas vēlēšanas Latvijā notiks 2024. gada 8. jūnijā. Lai tajās piedalītos, vēlētājam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 18 gadus vecam. Ir iespējams balsot arī ārzemēs, ievērojot zināmus nosacījumus.

Vēlētāji 2024. gadā Eiropas Parlamentā no Latvijas ievēlēs deviņus deputātus.

Saskaņā ar ES tiesību aktiem visas dalībvalstis izmanto balsošanas sistēmas, kas nodrošina proporcionālu pārstāvību. Tas nozīmē, ka ievēlēto deputātu skaits no katras partijas ir atkarīgs no vēlētāju balsu daļas, ko partija ir saņēmusi. Latvija izmanto prioritāro balsošanu, kas dod iespēju vēlētājiem norādīt savas prioritātes viņu izvēlētajā partiju sarakstā. Kandidātiem, kuri saņem visvairāk prioritāro balsojumu jeb "plusiņu", ir vairāk izredžu tikt ievēlētiem.

Kandidātu sarakstus Latvijā iesniedz no 2024. gada 25.janvāra līdz 9. februārim. Informācija par kandidātu sarakstiem būs pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Politiskajām partijām ir jāiegūst vismaz 5% vēlētāju balsu, lai tās tiktu ievēlētas Eiropas Parlamentā.

Eiropas vēlēšanās Latvijā ir tikai viens nacionālais vēlēšanu apgabals. Tas nozīmē, ka tiesīgie vēlētāji visā valstī kandidātus izvēlas no vienāda saraksta.

Tu vari balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā, ja:

  1. vēlēšanu dienā esi vismaz 18 gadus vecs/-a
  2. esi Latvijas pilsonis/-e
  3. tev ir ES pilsonība un balsstiesības savā ES dalībvalstī, kā arī esi reģistrēts/-a Latvijas iedzīvotāju reģistrā

Latvijas vai citu ES valstu pilsoņi Latvijā
Tu vari balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā.
Balsošanas iecirkņi būs atvērti vēlešanu dienā un atsevišķās dienās pirms tās.
Iepriekšējā balsošana Latvijas vēlēšanu iecirkņos notiks 3., 6. un 7. jūnijā. Informācija par vēlēšanu iecirkņiem būs pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Latvijas pilsoņi ārzemēs
Tu vari balsot pa pastu vai klātienē jebkurā Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātā balsošanas iecirknī. Informācija par vēlēšanu iecirkņiem būs pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Dodoties uz balsošanas iecirkni, jāņem līdzi derīgs personu apliecinošs dokuments - pilsoņa pase vai personas apliecība (eID).

Ja fiziski pats/-i nespēj balsot vai parakstīties balsotāju sarakstā, tavā klātbūtnē un pēc taviem norādījumiem to var darīt cita persona, kurai uzticies.
Ja veselības stāvokļa dēļ nevari ierasties vēlēšanu iecirknī, balsot vari sevis izvēlētā atrašanās vietā, iepriekš to saskaņojot ar savu vēlēšanu iecirkni.
Šie noteikumi attiecas arī uz vēlētāju aprūpētājiem. Ne vēlāk kā 2024. gada 20. maijā Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā būs pieejama informācija par vēlēšanu iecirkņu pieejamību vēlētājiem ratiņkrēslā. Tāpat šeit atradīsi informāciju par priekšvēlēšanu programmām, kandidātiem un kandidātu sarakstiem arī audiovizuālā formātā.

Tu vari balsot pa pastu, ja vēlēšanu dienā atrodies ārzemēs.
Balsošanai pa pastu no ārvalstīm un elektronisku vēlēšanu materiālu saņemšanai varēs pieteikties no 4. līdz 31. maijam, izmantojot e-pakalpojumu "Vēlētāju reģistrs". Tev pašam/-ai būs jāizdrukā vēlēšanu materiāli, jāizdara sava izvēle un balsojums pa pastu jānosūta atpakaļ iecirkņa komisijai Rīgā, lai tas tiktu saņemts līdz balsu skaitīšanas sākumam 2024. gada 9. jūnija rītā.
Plašāka informācija būs pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļa vietnē.

Avots: https://elections.europa.eu/lv/how-to-vote/lv/