Zaļā pēcpusdiena Ļaudonas pagasta bibliotēkā

Ziņa publicēta 26.11.2019
Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālā administrācija 28.novembrī aicina ikvienu interesentu uz izzinošu pasākumu Ļaudonā "Svešinieki Latvijas dabā. Kā tie apdraud bioloģisko daudzveidību".

"Zaļā pēcpusdiena" kopā ar Pārvaldes speciālistiem notiks plkst. 14.00  Ļaudonas pagasta bibliotēkā, Avotu ielā 3.
 
Pasākuma laikā varēs uzzināt, kas ir bioloģiskā daudzveidība, kāda tai nozīme, kas un kāpēc to samazina, kādas svešinieku sugas ieviešas Latvijas dabā un kā tās atpazīt.
"Bioloģiskās daudzveidības sarukšana  līdztekus klimata pārmaiņām  ir viena no  cilvēku radītajām vides problēmām, kas draud  mainīt pasauli, kurā dzīvojam. Zaļajā pēcpusdienā centīsimies  ieskatīties dziļāk, lai saprastu  kāpēc samazinās dabas daudzveidība. Aizdomāsimies, vai gribam dzīvot  zemē, kur nav ziedošu pļavu, dabisku mežu un skanošu strauteču,  kur nav dzirdama bišu sanoņa un  putnu dziesmas.," pauž Pārvaldes dabas izglītības centra "Rāzna"vadītāja Regīna Indriķe. "Laikā,  kad preču pārvešana un ceļojumi ir katra cilvēka dzīves sastāvdaļa,  ir arvien lielāka iespēja nejauši atvest sev līdzi arī kādu agresīvu sugu pārstāvjus , bieži vien - nezināšanas dēļ.  Īpaši bīstama šo sugu izplatīšanās ir īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, piemēram, dabas rezervātos, nacionālajos parkos.  Akcentēsim  to, kā  svešās sugu ienāk, kādu ietekmi atstāj uz mūsu dabas vērtībām un ko ar tām iesākt un  skaidrosim, ko tieši mēs katrs varam  darīt, lai novērstu bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Vairāk stāstīsim par augu sugām, redzamākās no kurām ir Sosnovska latvānis, korinte, Kanādas zeltgalvīte, dzeloņainais gurķis, krokainā roze. Pasākuma dalībnieki varēs noskatīties Dabas aizsardzības pārvaldes veidotās  animācijas filmas, tostarp īsfilmu par Spānijas kailgliemezi, kurš  ir  atceļojis arī uz Latviju".

 

Ieva Skuške
Ļaudonas pagasta bibliotēkas vadītāja
mob.tālr. 25620017