Mans laiks medicīnā

Ziņa publicēta 06.08.2018
Madonas novada bibliotēkā 16. augustā 17:00 aicinām uz kārtējo pasākumu cikla „Soļi un pakāpieni laikā: paaudžu sarunas bibliotēkā” tikšanos. Šoreiz tēma – medicīna senāk, tagad un tuvākajā nākotnē. Mūsu sarunas dalībnieki būs triju paaudžu mediķi novadnieki: sporta ārsts Jānis Kvēps, Dr.med. kardiologs Andris Skride un medicīnas studente Rita Turkina. Pasākuma aktivitātes norit pateicoties VKKF mērķprogrammas “Latvijai 100” projektu konkursā gūtajam atbalstam, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi. Katra cilvēka personīgais un profesionālais stāsts uzrunā, veido vēsturi, katra tikšanās, saruna ir mirklis, kas atstāj pēdas, nospiedumus laikā.

Mazliet par tikšanās dalībniekiem.

  Jānis Kvēps dzimis Cesvainē, izglītību ieguvis Cesvaines vidusskolā un Rīgas Medicīnas institūtā. Viens no autoritatīvākajiem sporta ārstiem Latvijā. Kopš 1960. gadu beigām strādājis ar vairākiem sporta klubiem un izlasēm, tai skaitā ar Rīgas Dinamo, ar Latvijas hokeja izlasi, arī futbola klubā Liepājas Metalurgs. Strādājis kopā ar slaveniem hokeja treneriem, populārs un novērtēts sabiedrības vidū. 2006. gadā saņēmis balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā. 2014. gadā J. Kvēpam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

  2011. gadā piedalījies TV3 šovā „Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas" kopā ar dziedātāju Evitu Zālīti, sasniedzot finālu.

  2011. gadā izdevis autobiogrāfiju „Es atradu sevi hokejā". Kā apgalvo pats J. Kvēps: „Hokeja ārsta karjera ir kā narkotika, no kuras grūti tikt vaļā – kā mīlestība.”

 

 Andris Skride – dzelzavietis, mācījies Cesvaines ģimnāzijā, RSU. Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs, Latvijas Reto slimību speciālistu asociācijas vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras docētājs. 2017. gada nogalē saņēma Zinātņu akadēmijas Jaunā zinātnieka balvu par ieguldījumu medicīnā, jomā, kurā cits līdz šim nav darbojies. Viņš ir plaušu transplantācijas metodes, pulmonālās endarterektomijas metodes ieviesējs Latvijā.

  Kā vēsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas informācija – no septembra Andris Skride ievēlēts vienā no Eiropas Kardiologu biedrības darba grupu valdēm. Vienīgais Baltijas valstu pārstāvis šajā nozīmīgajā amatā. Viņa ieguldītais darbs būs ietekmīgs faktors, kas pavērs ceļu reto slimību un plaušu hipertensijas ārstēšanai mūsu valstī. 
 „Zināšanas, empātija, emocionālā inteliģence, prasme atšķirt būtisko, zinātniska pieeja darbam – tās ir lietas, kas ārstu dara veiksmīgu. – Ārsta darbs ir dinamisks. Man patīk, ka manā darbā katra diena ir atšķirīga," pārliecinoši saka Andris Skride, kurš nav māņticīgs un stingri tic zinātnei. Medicīnā brīnumi nenotiek, lai kā mēs citreiz to gribētu. Medicīnā valda zināšanas. Ja ir piedzīvota brīnumaina izārstēšanās, tad tur slimības vispār nav bijis."

  Atbalstot un veicinot Latvijas jauniešu izaugsmi un izglītību, Andris Skride ir izveidojis Skrides fondu. Vaļasprieki: vindsērfings. distanču slēpošana, peldēšana, kino.

 

  Rita Turkina ir absolvējusi Cesvaines vidusskolu, ieguvusi M.M.V. Petkevičs piemiņas

stipendiju, studē  LU Medicīnas fakultātē.

  LU mājas lapāRita pati sevi raksturo: „Mērķtiecīga un apņēmīga. Daudzpusīga, spēju piemēroties dažādām situācijām. Komunikabla – labi saprotos ar atšķirīgiem cilvēkiem. – Arīdzan sapņotāja, jo uzskatu, ka sasniegumi vispirms jāizsapņo. Patīk dažādi izaicinājumi, iespējas un katru no tiem cenšos izmantot.”Moto„Dari, cik vari, un vēl mazliet!” Skolas laikā izmantojusi visas iespējas pietuvināties medicīnai, piedaloties Ēnu dienās, ēnojot ārstus, sekojot līdzi medicīnas studenta ikdienas gaitām pasākumā „Studenta kurpēs”, lasot žurnālu „Doctus”, komunicējot ar mediķiem. Iemēģināta roka žurnālistikā arī reģiona laikrakstā „Stars”. Tagad Rita pati ir redaktore un rakstu autore Latvijas Ārstu biedrības veselības žurnālam „Ārsts.lv”.
  Hobiji: jāšanas sports, fotografēšana.

 

  Laipni aicinām ikvienu interesentu ieklausīties, iesaistīties – gan atceroties, gan jautājot, gan atvēlot laiku pabūt kopā ar mums Madonas novada bibliotēkā augusta ceturtdienas pēcpusdienā. Īpaši aicinām gan viesu skolas biedrus, gan tos cilvēkus, kas novērtējuši mediķu profesionālo veikumu un cilvēcību saskarsmē, gan mūsu novada mediķus, gan Skrides fonda atbalsta saņēmējus. 

 

                                                             Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre