Erudīcijas konkursa „Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!” 2.kārtas rezultāti

Ziņa publicēta 29.06.2018
Aprīlī un maijā Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās norisinājās Latvijas simtgadei veltītā erudīcijas konkursa „Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!” 2. kārta “Latvijas simtgade. Vietas”, un šobrīd ir zināmi šīs kārtas rezultāti.

Erudīcijas konkursā uzvarējuši sekojoši dalībnieki: Ērgļu novada Jumurdas bibliotēkas lasītāja Sarmīte Dreiblate, Strenču pilsētas bibliotēkas lasītāja Vivita Polīte un Pļaviņu novada bibliotēkas lasītājs Andris Gudiņš. Balvās erudīcijas konkursa uzvarētāji saņem Galactico dāvanu kartes, Latte krūzi ar konkursa logotipu, auduma maisiņu un lidojošo šķīvīti ar news.lv logo, kā arī Laima saldumus. Radošuma konkursā uzvarējusi  Burtnieku novada Rencēnu pagasta  1. bibliotēkas lasītāja Inese Birzkope, un viņa saņem Lattekrūzi ar konkursa logotipu, divas ieejas kartes uz Latvijas Koncerti rīkoto Senās mūzikas festivāla noslēguma koncertu “Antonio Vivaldi “Gadalaiki””, Laima saldumus, kā arī auduma maisiņu un lidojošo šķīvīti ar news.lv logo. Visas iesūtītās esejas publicētas vietnē www.news.lv .

Konkursa 2. kārtā erudīcijas sacensībā piedalījās 471 dalībnieks, no kuriem 347 bija iesnieguši pareizas atbildes, savukārt kategorijā “Radošajiem” tika iesūtītas 18 esejas. Tāpat kā konkursa pirmajā kārtā, visaktīvākie bija Vidzemes reģiona bibliotēku lasītāji, kopskaitā 169, otrajā vietā atstājot Zemgales reģiona bibliotēkas ar 118 konkursa dalībniekiem. Bibliotēku konkurencē arī 2. kārtā līderpozīcijas paturējusi Liezēres pagasta Mēdzūlas bibliotēka ar 55 dalībniekiem, savukārt otrajā vietā pakāpusies Pļaviņu novada bibliotēka (40 dalībnieki), bet trešajā vietā ierindojas Kūku bibliotēka (39 dalībnieki). Joprojām aktīvi konkursā iesaistījās Apes bibliotēka (33 dalībnieki), kas konkursa 1. kārtā ieņēma 3. vietu. Aktīvi bija arī Rendas pagasta bibliotēkas lasītāji (38 dalībnieki) un Riebiņu novada centrālās bibliotēkas lasītāji (31 dalībnieks). Bibliotēkas savā starpā sacenšas visu triju konkursa kārtu garumā par aktivitāti, proti, par to, cik no katras bibliotēkas konkursā piedalās procentuāli lielākais lasītāju skaits. Konkursa noslēgumā tiks suminātas piecas aktīvākās bibliotēkas (pa vienai no katra reģiona – Rīga un Pierīga, Zemgale, Vidzeme, Latgale un Kurzeme), kuras saņems vērtīgas pārsteiguma balvas.

Pavisam konkurss noritēs trijās tematiskās kārtās un noslēgsies 2018. gada 23. novembrī. Noslēdzošā kārta – “Latvijas simtgade. Cilvēki” – notiks šī gada rudenī, kad atkal aicināsim  Latvijas iedzīvotājus doties uz sev tuvāko bibliotēku, lai izzinātu Latvijas valstij vai savai pilsētai, novadam vai pagastam vēsturiski nozīmīgas personības un lai pastāstītu savu stāstu saistībā ar tiem.

Plašāka informācija par konkursu atrodama vietnē www.news.lv sadaļā “Konkurss”. Konkursu piedāvā uzņēmums “Lursoft IT” un Kultūras informācijas sistēmu centrs.

Lai piedalītos konkursā, interesentiem bija jādodas uz sev tuvāko vai tīkamāko bibliotēku, jo konkursa dalībniekiem jābūt reģistrētiem bibliotēku lasītājiem. Sacensība tika piedāvāta vienlaikus divās kategorijās – “Radošajiem”, kuriem bija jāuzraksta eseja par attiecīgās kārtas tēmu, un “Erudītajiem”, kuriem bija jāatbild uz jautājumiem, atbildes meklējot Lursoft laikrakstu bibliotēkā (www.news.lv). Konkursa dalībnieki drīkstēja izmēģināt savas prasmes un zināšanas gan radošajā, gan erudīcijas jomā un piedalīties abās kategorijās vienlaicīgi.

Par uzņēmumu “Lursoft IT”

Lursoft ir uzņēmums ar vairāk kā 25 gadu pieredzi, kuru laikā kļuvis par uzticamu partneri gan juridiskām, gan fiziskām personām, nodrošinot piekļuvi plašai informācijas datubāzei. Tostarp izveidojot elektronisku laikrakstu bibliotēku www.news.lv. Tas ir portāls, kas lasītājiem piedāvā iespēju meklēt publikāciju arhīvā kopš 1992. gada. Kopskaitā nodrošinot piekļuvi vairāk kā 100 dažādiem laikrakstiem, aktuālās publikācijas tiek papildinātas gan no Latvijas centrālajām, gan reģionālajām avīzēm.

Par Kultūras informācijas sistēmu centru

Kultūras informācijas sistēmu centrs (www.kis.gov.lv) nodrošina datu bāzes Lursoft Laikrakstu bibliotēka(www.news.lv) bezmaksas pieeju visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās programmas “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros, kā arī saistībā ar šo programmu jau vairāk nekā desmit gadus rīko dažādus erudīcijas konkursus Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās, rosinot iedzīvotājus izmantot bibliotēkās pieejamos daudzveidīgos informācijas resursus, kuri, pateicoties valsts un pašvaldību finansējumam, bibliotēku apmeklētājiem ir pieejami bez maksas.

Informāciju sagatavoja – Ilma Elsberga (Kultūras informācijas sistēmu centrs),
tel. 67844902; e-pasts: ilma.elsberga@kis.gov.lv
Sīkāka informācija par konkursu – www.news.lv, tel. 67844300, e-pasts: info@news.lv.