Vikipēdijas diena Madonas novada bibliotēkā

Ziņa publicēta 02.02.2018
2.februārī, iesaistoties starptautiskajā kampaņā “Wikipedia’s #1Lib1Ref Campaign“ jeb viens bibliotekārs – viena atsauce, esam kļuvuši par oficiāliem Wikipedia satura papildinātājiem.

2018. gadā tīmekļa enciklopēdija Vikipēdija (Wikipedia) svinēs savu 17. jubileju. Kā dāvanu ikviens bibliotekārs var sniegt 15 minūtes sava laika, jo, sākot no 15. janvāra līdz 3. februārim, notiks ikgadēja starptautiska kampaņa “Wikipedia’s #1Lib1Ref Campaign“, kur ikviens bibliotekārs tiek aicināts pievienot vienu atsauci Vikipēdijas rakstam. Akcijas organizatori aicina “iedomājieties pasauli, kur ikviens bibliotekārs pievieno vienu atsauci un kur nebūtu vairs rakstu ar tekstu [nepieciešama atsauce]”.

Vikipēdiju izveidoja Džimijs Donals Veils (Jimmy Donal Wales), kurš bija entuziastisks cilvēks un vēlējās palīdzēt citiem zinātkāriem cilvēkiem gūt zināšanas. Diemžēl pašlaik Vikipēdija ir viens no resursiem, kurš tiek zemu novērtēts un pat nicināts. Bet vai ir kāds, kurš ne reizi nebūtu atvēris Vikipēdijas rakstus? Vai spējam novērtēt autoru un redaktoru darbu, kas ieguldīts rakstu tapšanā?    

‌Bibliotēkas ir nozīmīgi sadarbības partneri, lai veicinātu un nodrošinātu Vikipēdijas misiju – apkopotu un izplatītu zināšanas. Piemēram, Vikipēdijas redaktori bieži sadarbojas ar bibliotēkām, jo tās ir viens no Vikipēdijas veidotās iniciatīvas GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums; Galerijas, bibliotēkas, arhīvi un muzeji) dalībniekiem.


‌Informācijas avots: Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno bibliotekāru sekcijas vietne