"Ducis cara rubļu" Madonā

Ziņa publicēta 06.01.2017
Laipni aicinām uz pirmo tikšanos šogad Madonas novada bibliotēkā!

 19. janvārī plkst. 18:00 pie mums viesosies novadniece, dzejniece, rakstniece, redaktore, tulkotāja Daina Grūbe un fotogrāfs Pēteris Grūbe! Ielūkosimies viņas jaunajā grāmatā «Ducis cara rubļu  jeb No svētdienas līdz svētdienai»,  kas tika atvērta Rīgā 7. decembrī. Tas ir pirmais autores romāns, iznācis apgādā Zvaigzne ABC un vēsta par latviešu sievietes stiprumu. Daina jau labu laiku sevī loloja ideju par grāmatu, kurā atspoguļotos viņas vecmāmiņas Matildes Šmites (Lečmanes) –mūžs. Likteņgaitas viņu aizvedušas  gan uz Rīgu, gan Pēterburgu, Maskavu un Vladivostoku, gan Ķīnu. Latviešu lauku meitenes, sievietes liktenis kārtu kārtām rūdījies  karos, izsūtījumā, sāpēs, dažādos ļaudīs un laikmeta notikumos, uzkrājot gara spēku

  Romānu veido astoņas daļas: no svētdienas līdz svētdienai galvenās varones Vilhelmīnes Kalējas dzīvē. “Dainai Grūbei izdevies lieliski parādīt sievietes pašcieņu, drosmi un izturību šķietami neizturamos dzīves pārbaudījumos. Visos dzīves pārbaudījumos par savu vissvarīgāko balstu Mīne atzīst gara gaismu un darba tikumu. Tomēr, kad atnāk mīlestība, arī izglītotā, prātīgā un stiprā sieviete kļūst vāja un klūp.”  Tā romānu raksturo apgāda pārstāve Kristīne Ilziņa.

  Pateicoties autores bagātajai latviešu valodai, iztēlei, cieņas pilnajai attieksmei pret savas vecmāmiņas “Atmiņu virkni”, kas atstāta Dainai mantojumā,  grāmatu ir interesanti lasīt, tā paņem savā varā un neļaujas tikt noliktai malā uz ilgāku laiku. Lasot neviļus gribas aizdomāties par savas dzimtas stiprajām sievietēm, kuras arī būtu pelnījušas savu grāmatu.

 Dainu Grūbi mūspusē atceramies kā latviešu valodas un literatūras skolotāju un dzejas grāmatiņas “…ar domām uz lauku ceļa” autori Dainu Grigorjeviču. Vairāk nekā desmit gadus viņa pazīstama kā tulkotāja, redaktore apgādā Zvaigzne ABC. Tad dzīves mirkļi kopā sapulcējās dzejas grāmatā: “Atstāj mani mīlošu”. Kopā ar apgāda vadītāju V. Kilbloku grāmatu autore izgodāja arī Madonas novada bibliotēkā.  Tagad veram vaļā un lasām jauno romānu.

  Lai raksturotu laikmetu, cilvēkus, grāmatā fotoportreti izmantoti no autores personiskā arhīva, bet ainavu autors ir Dainas otrā pusīte – Pēteris Grūbe. Viņa fotogrāfiju noskaņas iepatikušās daudziem facebook.com  lietotājiem, gada beigās fotogrāfiju izstāde “Miglas bildes” tika nodota skatītāju vērtējumam Jaunjelgavā. Tagad tā atceļo uz Madonu un no 16. janvāra līdz 2. februārim  būs apskatāma Madonas novada bibliotēkā. Lai acīm un domām kur kavēties!

Laipni aicināti satikt abus autorus!

                                  Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre