Eiropas Komisija iedarbina globālu biodaudzveidības koalīciju

Ziņa publicēta 03.03.2020
Šodien, Pasaules dzīvās dabas dienā, Eiropas Komisija Monako iedarbināja jaunu globālu biodaudzveidības koalīciju. Ar šo saziņas kampaņu Komisija aicina aktīvāk mobilizēties, lai palielinātu informētību par to, kādēļ jāaizsargā bioloģiskā daudzveidība.

Gatavojoties Biodaudzveidības konvencijas Pušu konferences 15. sanāksmei, kas notiks 2020. gada oktobrī, Komisija vēršas pie visiem nacionālajiem parkiem, akvārijiem, botāniskajiem un zooloģiskajiem dārziem, zinātnes un dabas vēstures muzejiem un aicina tos apvienot spēkus, lai vairotu sabiedrības informētību par dabas krīzi.

Par vidi, okeāniem un zivsaimniecību atbildīgais Eiropas Komisijas loceklis Virgīnijs Sinkēvičs sacīja: “Biodaudzveidības krīze ir viens no veidiem, kādos izpaužas klimata pārmaiņas. Aizsargājot un atjaunojot biodaudzveidību, mēs ne vien saglabāsim dabu nākamajām paaudzēm, bet arī spēsim sekmīgāk pretstāvēt klimata pārmaiņām un novērst negatīvas sekas pārtikas apgādes, sabiedrības veselības un ekonomiskajā ziņā. Jārīkojas ir steidzami un pasaules mērogā, jo citādi daba saglabāsies vairs tikai botāniskajos un zooloģiskajos dārzos. Tādā gadījumā zaudētāji būsim mēs visi.”

Nacionālie parki, akvāriji, botāniskie un zooloģiskie dārzi, zinātnes un dabas vēstures muzeji ar savām kolekcijām un izglītības un saglabāšanas programmām ir labākie vēstnieki, kas var palielināt sabiedrības informētību par biodaudzveidības krīzes satricinošo ietekmi. Komisija mudina arī valsts, reģionālās un vietējās iestādes, nevalstiskās organizācijas, uzņēmumus, zinātniekus un privātpersonas piedalīties izpratnes veidošanā pirms ANO Biodaudzveidības samita, saīsināti dēvēta par CoP 15.

Sagaidāms, ka šajā samitā ANO Biodaudzveidības konvencijas 196 dalībnieki pieņems dabas aizsardzībai un atjaunošanai izveidotu jaunu globālu sistēmu, kas ir tikpat nepieciešama kā Parīzes nolīgums klimata jomā. Pēc samita biodaudzveidības koalīcija turpinās strādāt pie saskaņotām darbībām ar taustāmu ietekmi. Koalīcijas mērķis – apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Šī iniciatīva ir pilnībā atbilstoša un saskanīga ar citām tādām iniciatīvām un koalīcijām kā, piemēram, Kostarikas vadītā “vērienīgo mērķu koalīcija”.

Vispārīga informācija

Globālā biodaudzveidības koalīcija papildinās ļoti sekmīgo pasaules akvāriju koalīciju #ReadyToChange #BeatPlasticPollution, kas izveidota 2017. gadā un, izvirzījusi mērķi uzlabot globālo informētību par jūras piedrazojumu, apvieno vairāk nekā 200 akvāriju no 41 valsts.

Šodien Monako Okeanogrāfijas muzejā notika ceremonija, kurā atzīmēja gan jaunās koalīcijas darba sākumu, gan akvāriju koalīcijas vadības grožu nodošanu no Eiropas Komisijas ANO Vides programmas (UNEP) kampaņai “Tīras jūras”.

Vēlāk šomēnes Eiropas Komisija paziņos jauno ES Biodaudzveidības stratēģiju, kuras mērķis ir aizsargāt un atjaunot Eiropas dabu un kurā būs sīki izklāstīti ES mērķi attiecībā uz Biodaudzveidības samitu. Arī 2020. gada 1.–5. jūnijā gaidāmajai ES Zaļajai nedēļai, kas ir liels sabiedrības iesaistes notikums, par mērķi izvirzīta sabiedrības mobilizēšana dabas un biodaudzveidības labā. Zaļajā nedēļā notiks desmitiem pasākumu visā Eiropā un konferences Lisabonā un Briselē.

Biodaudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu jomā strādājošās starpvaldību zinātnes un politikas platformas (IPBES) 2019. gada ziņojums liecina, ka daba pasaulē izdziest cilvēces vēsturē vēl nepieredzētos tempos. Sugu izmiršanas temps paātrinās: izmiršana draud līdz pat miljonam sugu, un tas, visticamāk, nopietni ietekmēs cilvēkus visā pasaulē. Tas nozīmē, ka ekosistēmas vairs nespēs balstīt cilvēci, nodrošinot to ar ūdeni, pārtiku, tīru gaisu un koksni, un ekosistēmu sniegtie apputeksnēšanas, klimata regulēšanas, augsnes veidošanas un plūdu regulēšanas pakalpojumi būtiski pasliktināsies.

Vairāk informācijas

Petīcijas teksts: https://ec.europa.eu/environment/pdf/biodiversity_coalition_pledge.pdf

2018. gada koalīcija “Pasaules akvāriji pret piesārņojumu ar plastmasu”

Ieinteresētās iestādes plašāku informāciju var saņemt, rakstot uz adresi ec-biodiversity-coalition@ec.europa.eu

Informācija no: https://bit.ly/2Tv0i3I