Kas motivējis atgriezties?

Ziņa publicēta 10.02.2020
8. februāra pēcpusdiena Madonas novada bibliotēkā paskrēja nemanot. Madoniete Madara Smalkā visus pārsteidza ar aizraujošu stāstījumu par ķīniešu valodas apguvi, savu pieredzi Ķīnā kā darba meklētāja, darba ņēmēja, studente, tūriste, eiropiete - Ķīnā. Tika runāts par Ķīnas kultūru, tradīcijām, nacionālo virtuvi, rakstību un daudz ko citu…

Madara Smalkā ir jauna sieviete, kura dzimusi Rīgā, pamata un vidējo izglītību ieguvusi Madonā, Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē apguvusi specialitāti - sinoloģija. Sinoloģija ir zinātņu komplekss, kas pētī Ķīnas vēsturi, valodu un literatūru, filozofiju, kultūru u. c. Likumsakarīgi, ka ar iegūto specialitāti Latvijā atbilstošu darbu uzreiz pēc studijām, turklāt bez pieredzes, atrast ir grūti. Madara pieņēmusi lēmumu migrēt uz Ķīnu, nokārtojusi nepieciešamos dokumentus un devusies ceļā.

Dažādu apstākļu sakritības vadīta, Madara 2011. gada augustā nonākusi Uhaņā, kur darba pieredze gūta bērnudārzā Maron International Kindergarden, strādājot par angļu valodas skolotāju, vēlāk darbu turpinot Helen Doron English angļu valodas centrā un pēdējā gadā mācību centrā Super Nice Kids.

Šis ir migrācijas veiksmes stāsts. Madoniete Madara Smalkā pēc 4,5 gadu dzīves Ķīnā atgriezusies Latvijā. Pavisam.

Latviešu kultūra, vēlme dziedāt korī, dalība Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, svaigs gaiss, sakopta vide, ģimene, radinieki, draugi, latvieši - galvenie motivatori, lai pēc 4,5 gadu dzīves un darba Ķīnā atgrieztos atpakaļ Latvijā un sāktu visu no jauna.

Ķīnā gūtā pieredze ļāvusi veicināt Madaras Smalkās atpazīstamību ķīniešu valodas lietpratēju aprindās, iegūt darbu Latvijas Universitātes Konfūcija institūtā, PIKC NMV Rīgas Doma Kora skolā un Rīgas Kultūru vidusskolā. Brīvajā laikā dzied Latvijas Universitātes korī “Minjona”, nodarbojas ar amatierfotografēšanu, apgūst svešvalodas.
Īslaicīga ārējā migrācija paplašina zināšanas, padara patstāvīgu, ļauj uzstādīt augstākus mērķus un novērtēt savu valsti, savus cilvēkus, paver plašākas darba iespējas, atpazīstamību konkrētajā nozarē.

 
Daiga Poča-Lapiņa
Europe Direct informācijas centra Gulbenē
‌Madonas informācijas punkta koordinatore