Atskats uz EP sesiju: ES daudzgadu budžets, tirdzniecības līgums ar Vjetnamu, ES un Lielbritānijas attiecības

Ziņa publicēta 15.02.2020
Deputāti EP sēdē pieprasīja veidot ambiciozu ES ilgtermiņa budžetu, apstiprināja ES-Vjetnamas brīvās tirdzniecības līgumu un pieņēma savu nostāju ES un Lielbritānijas nākotnes partnerībai.

Trešdien EP deputāti plenārsēdes debatēs ar Komisiju un Padomi uzstāja, ka 2021. – 2027. gada budžetā jāparedz pietiekami līdzekļi ES mērķu sasniegšanai. Pirms 20. februāra ES valstu un valdību sanāksmes par daudzgadu budžetu, deputāti norādīja, ka finansējums nepieciešams, lai ES spētu atbildēt jauniem izaicinājumiem, piemēram, pāreja uz klimata neitralitāti un digitalizācija, kā arī turpinātu sniegt atbalstu lauksaimniekiem, reģioniem un pilsētām, jauniešiem, pētniekiem un uzņēmējiem.

Eiropas Parlaments trešdien apstiprināja brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumus starp ES un Vjetnamu. Vienošanās mērķis ir atcelt gandrīz visus muitas nodokļus, veicināt saites uzņēmējdarbības jomā un radīt jaunas darba vietas Eiropā. Par to, kādus ieguvumus abām pusēs nesīs apstiprinātās vienošanās, intervijā stāsta Eiropas Parlamenta atbildīgais ziņotājs Gērts Buržā (Geert Bourgeois) (EKR, Beļģija).

Trešdien Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā noteica savas prasības gaidāmajām sarunām ar Lielbritānijas valdību par jaunu ES-AK partnerību pēc tam, kad pārejas posms pēc Lielbritānijas izstāšanās noslēgsies. Pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti uzsver, ka ES un Lielbritānijas nākotnes sadarbības nolīgumam būtu jānodrošina vienlīdzīgus konkurences apstākļus uzņēmumiem, garantējot vienlīdzīgus standartus attiecībā uz sociālo aizsardzību, vides aizsardzību, nodokļiem, valsts atbalstu, patērētāju aizsardzību un klimatu.

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) jāturpina īstenot monetāro politiku, kas veicina izaugsmi, bet arī dalībvalstīm būtu jāizdara savs darbs, norādīja EP deputāti trešdien pieņemtajā rezolūcijā par ECB darbu. Iepriekšējā dienā deputāti ar ECB priekšsēdētāju Kristīni Lagardu diskutēja par jautājumu plenārsēdē.

Mākslīgā intelekta un automatizētas lēmumu pieņemšanas tehnoloģijas var būt ātras un efektīvas, taču tām trūkst ‘’cilvēciskā faktora’’ un tās var radīt riskus patērētājiem. Trešdien EP deputāti apstiprināja rezolūciju, kurā aicināja aizsargāt patērētāju tiesības un nodrošināt, ka tiek izmantotas tikai augstas kvalitātes un objektīvas datu kopas un “izskaidrojami un objektīvi algoritmi”, uz kuriem balstās automatizēti lēmumi.

EP deputāti trešdien diskutēja par darbībām, kas būtu jāveic turpmākajos gados, lai nodrošinātu vīriešu un sieviešu līdztiesību ES. Gatavojoties ANO Sieviešu statusa komisijas 64. sesijai (UNCSW) Ņujorkā šā gada martā, Eiropas Parlaments ceturtdien apstiprināja rezolūciju, kurā aicina veikt pasākumus, kas veicinātu sieviešu ekonomiskās un politiskās iespējas. Trešdien Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā aicināts izbeigt sieviešu dzimumorgānu kropļošanu.

Vakara debatēs trešdien EP deputāti diskutēja par koronavīrusa uzliesmojumu, uzsverot nepieciešamību pēc saskaņotiem ES mēroga pasākumiem slimības izplatības kontrolēšanai.

Eiropas Parlaments trešdien pieņēma rezolūciju, kurā aicināja ieviest obligātu ES kaķu un suņu reģistrēšanas sistēmu, kā arī citus pasākumus, lai apturētu mājdzīvnieku nelikumīgu tirdzniecību ES.

Pirmdien EP deputāti apsprieda jaunos Komisijas priekšlikumus, kā padarīt pievienošanās procesu ES efektīvāku un ticamāku.

Februāra sesija bija pirmā sēde jaunajiem EP deputātiem, kuru pilnvaras sākās 1. februārī, pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Tā rezultātā mainījās vietu sadalījums Eiropas Parlamentā un EP komiteju skaitliskais sastāvs.

Avots: https://bit.ly/2vDTsQZ