Deputātu vietu sadalījums Eiropas Parlamentā pēc Brexit

Ziņa publicēta 03.02.2020
No 1. februāra pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās mainās Eiropas Parlamenta deputātu vietu skaits un sadalījums dalībvalstīm.

Sākot ar 1. februāri Eiropas Parlamentā pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās līdzšinējā 751 deputāta vietā (maksimālais deputātu skaits saskaņā ar ES līgumiem) vairs strādās tikai 705 deputāti.

Apvienotajai Karalistei kopā bija 73 deputātu. 27 deputātu vietas tiks sadalītas citām valstīm, atlikušās 46 atstājot rezervē, ja nākotnē ES paplašināšanās dēļ nāksies uzņemt jaunus deputātus.

Kas ir jaunie deputāti?

Visus jaunos deputātus, kas darbu sāks 1. februārī, 2019. gada maija Eiropas vēlēšanās ievēlējuši viņu dalībvalsts iedzīvotāji. 

Atkarībā no likumiem attiecīgajā dalībvalstī, dažu deputātu vārdi jau apstiprināti, kamēr citi joprojām tiek gaidīti. Ar pašreizējiem EP deputātiem varat iepazīties īpašajā Eiropas Parlamenta tīmekļa vietnē.

Zaudētāju nebūs

Vietu pārdalīšanā neviena no ES dalībvalstīm deputātu vietas nezaudēs, bet dažas, kuras iepriekš bija nepietiekami pārstāvētas, iegūs no vienas līdz piecām vietām, tādējādi atspoguļojot demogrāfiskās pārmaiņas, ko rada Lielbritānijas aiziešana.

Jaunajā sadalījumā tiek ņemts vērā dalībvalstu iedzīvotāju skaits, kā arī vajadzība pēc minimālā pārstāvības līmeņa mazākās ES dalībvalstīs.

“Degresīvās proporcionalitātes” princips, kas nosaka EP vietu skaita sadalījumu dalībvalstīm, paredz arī to, ka ikviens lielāko dalībvalstu deputāts pārstāv vairāk iedzīvotāju, nekā viņu kolēģi no mazākajām dalībvalstīm.

Turpmākās attiecības

Eiropas Parlaments turpinās ietekmēt ES un AK sarunas par nākotnes attiecībām - sīkāk par to lasiet papildu informācijā.

Informācija no: http://bit.ly/3b8J7Nc