Suņu un kaķu tirdzniecība: pasākumi, lai apturētu dzīvnieku nelegālu pārdošanas biznesu

Ziņa publicēta 23.01.2020
Nelegāla tirdzniecība ar mājdzīvniekiem ir aktuāla problēma arī Eiropā. EP deputāti vēlas konkrētu rīcību, lai labāk aizsargātu dzīvniekus un sodītu likumpārkāpējus.

Starp ES dalībvalstīm notiek nelegālā tirdzniecība ar mājdzīvniekiem, kas iesaistītajām personām un noziedzīgiem tīkliem ir ievērojams ienākuma avots.

Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja (ENVI) 21. janvārī pieņēma rezolūciju, lai apturētu mājdzīvnieku nelegālo tirdzniecību. Rezolūcijas projektā EP deputāti aicina īstenot ES mēroga rīcības plānu, ieviešot stingrākas sankcijas un obligātu dzīvnieku reģistrāciju.

Eiropiešiem rūp dzīvnieku labklājība

 

Suņi un kaķi ir vispopulārākie mājdzīvnieki ES, un daudzi no mums tos uzskata par ģimenes locekļiem. Vairākumam ES pilsoņu rūp savu četrkājaino draugu labklājība: 74% respondentu uzskata, ka mājdzīvniekiem ir jānodrošina labāka aizsardzība.

Nelegāla tirdzniecība veicina nelegālu ciltsdarbu, kas bieži vien notiek neatbilstošos apstākļos: kucēni un kaķēni bieži vien no mātes tiek nošķirti pārāk ātri un ilgos braucienos tiek pārvadāti antisanitāros apstākļos, bieži bez ēdiena un ūdens, kas dzīvniekam rada lielu stresu.

Nelegāla tirdzniecība ne tikai negatīvi iespaido dzīvnieku labturību, bet arī rada risku sabiedrības veselībai, jo nelegāli audzēti mājdzīvnieki bieži nav vakcinēti un var izraisīt trakumsērgas, parazītu un infekcijas slimību izplatīšanos starp cilvēkiem un mājlopiem. Nelikumīga prakse negatīvi ietekmē patērētāju aizsardzību un kropļo ES iekšējo tirgu, jo patērētāji, kurus piesaista zemas cenas, mājdzīvniekus bieži iegādājas ar tiešsaistes sludinājumu starpniecību, nezinot par iespējamiem riskiem.

Dzīvnieku labturība, patērētāju aizsardzība un sabiedrības veselība

 

Eiropas Parlaments jau 2016. gadā pieņemtajā rezolūcijā aicināja ieviest saderīgu sistēmu mājdzīvnieku reģistrēšanai ES dalībvalstīs. Tagad EP deputāti aicina Eiropas Komisiju nākt klajā ar priekšlikumu ES mēroga obligātai kaķu un suņu identifikācijas un reģistrācijas sistēmas izveidei, nodrošinot lielāku kontroli un ieviešot stingrākas sankcijas pret tiem, kas izplata viltotas mājdzīvnieku pases.

Tāpat deputāti uzsver, ka ir nepieciešama vienota ES definīcija intensīvam ciltsdarbam dzīvnieku audzētavās komerciālos nolūkos jeb tā dēvētajās kucēnu fermās, jo dzīvnieku labturības standarti dalībvalstīs atšķiras, kas, savukārt, veicina mājdzīvnieku cenu atšķirības iekšējā tirgū, ko izmanto nelegālie audzētāji un tirgotāji.

EP deputāti atbalsta ES mēroga noteikumus par mājdzīvnieku audzēšanu un mudina dalībvalstis izveidot obligātu reģistru, kurā iekļaujami pilnvaroti mājdzīvnieku audzētāji un pārdevēji. Deputāti arī vēlas veicināt cilvēku izpratni, mudinot drīzāk adoptēt, nevis pirkt mājdzīvniekus.

Par rezolūciju, kurā apkopotas EP prasības, paredzēts balsot februāra plenārsesijā.


Informācija no: http://bit.ly/2RlA9UY