EP deputāti aicina izveidot vienotu lādētāju visām mobilajām iekārtām

Ziņa publicēta 21.01.2020
Lai atvieglotu patērētāju dzīvi un samazinātu elektronisko atkritumu daudzumu, deputāti vēlas ieviest universālu lādētāju visām mobilajām ierīcēm.

EP deputāti plenārsēdes debatēs 13. janvārī aicināja Eiropas Komisiju līdz 2020. gada jūlijam nākt klajā ar likumdošanas priekšlikumu, kas paredzētu vienota lādētāja ieviešanu. Signālu rīkoties devuši Parlamenta Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejas (IMCO) deputāti, kuri vēlas, lai tiktu izveidots vienots mobilo iekārtu lādētājs, tostarp mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem, e-grāmatu lasītājiem, viedkamerām un valkājamajām elektronikas ierīcēm.


‘’[Eiropas] Komisijai ir jāapliecina vadoša iniciatīva un jāpārtrauc ļaut tehnoloģiju milžiem diktēt mums [savus] standartus. Ja digitālā suverenitāte jaunajai komisijai kaut ko nozīmē, nākamā pusgada laikā mēs gaidām priekšlikumu, ar kuru noteiks standartu vienotam lādētājam,’’ sacīja IMCO komitejas priekšsēdētāja vietniece Róża Thun und Hohenstein (ETP, Polija), kura bija iesniegusi jautājumu, uz kuru Komisijai jāatbild mutiski.

Pozitīva sociālā un vides ietekme


Vienota lādētāja izveides mērķis ir samazināt elektronisko atkritumu daudzumu, samazināt izmaksas un uzlabot lādētāju savietojamību un drošību.

2014. gada pētījums norāda, ka 2009. gadā dažādu viedtālruņu lādētāju skaits ir samazinājies no 30 līdz trim. Tomēr pērkot jaunas ierīces, jaunie lādētāji tiek piegādāti automātiski.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem, elektroniskie atkritumi ir viena no visstraujāk pieaugošajām atkritumu plūsmām ES. Paredzams, ka līdz 2020. gadam tā var pieaugt līdz vairāk nekā 12 miljoniem tonnu.

Komisijas brīvprātīgā pieeja


ES likumdevēji jau 2014. gadā aicināja izstrādāt vienotu lādētāju. Līdz šim Eiropas Komisija pielieto brīvprātības principu, mudinot pašus mobilo tālruņu ražotājus uz sadarbību.

EK viceprezidents Marošs Šefčovičs, kurš ir atbildīgs par iestāžu attiecībām un nākotnes plānošanu, sacīja, ka brīvprātīgā pieeja ir “labākais veids, kā sasniegt mūsu politikas mērķus, netraucējot jauninājumu procesam”.

Informācija no: http://bit.ly/37fCkiq