‘’Iekrāsot pasauli oranžu’’ - Parlaments iestājas pret izvarošanu

Ziņa publicēta 26.11.2019
25. novembrī, atzīmējot Starptautisko dienu pret sievietēm vērstas vardarbības izskaušanai, Eiropas Parlamenta ēka tiks iegaismota oranžā krāsā.

Šogad ‘’Iekrāsot pasauli oranžu’’ (no angļu Orange the world) iniciatīvas uzmanības centrā ir izvarošanas problemātika ar tēmu “Paaudžu vienlīdzība iestājas pret izvarošanu”. Dati liecina, ka viena no 20 sievietēm ES tikusi izvarota.

Vardarbība pret sievietēm ES:
  • katra otrā sieviete ir saskārusies ar seksuālu uzmākšanos;
  • vairāk nekā katra piektā sieviete ir cietusi no fiziskas un / vai seksuālas vardarbības no esošā vai bijušā partnera puses;
  • 43% sieviešu attiecībās ir cietušas no noteikta veida psiholoģiski aizskarošas un / vai kontrolējošas uzvedības.

“Mums ir pieejami satraucoši skaitļi: 1 no 3 sievietēm savā dzīvē ir cietusi no fiziskas vai seksuālas vardarbības. Katru otro sievietes slepkavību izdara kāds tuvinieks - draugs vai ģimenes loceklis,” sacīja Parlamenta pastāvīgās Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas priekšsēdētaja Evelyn Regner (S&D, Austrija). “Vainīgie bieži ir vīri, brāļi vai partneri. Tātad visbīstamākā vieta sievietēm ir viņu pašu mājas. Vardarbība pret sievietēm attiecas uz mums visiem.”


ANO vispasaules iniciatīvas ‘’Iekrāsot pasauli oranžu’’ ietvaros, kuras mērķis ir pievērst uzmanību vardarbības problēmai, Parlamenta ēka Strasbūrā tiks izgaismota oranžā krāsā, kas simbolizē gaišāku nākotni bez vardarbības.

"Nenovērsīsim savus skatus, ieklausīsimies personās, kas cietušas no vardarbības, un sadarbosimies visos līmeņos, lai nodrošinātu, ka sievietes var dzīvot neatkarīgi un bez vardarbības!"

 
Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas (FEMM) priekšsēdētaja Evelyn Regner.
Ats.: 20191121STO67146