Eiropas Parlaments 14. novembrī uzklausīs atkārtoti izvirzīto komisāru kandidātus

Ziņa publicēta 08.11.2019
Piektdien, 8. novembrī, Eiropas Parlamenta prieksšēdētāju konference (ES priekšsēdētājs un politisko grupu vadītāji) nolēma atkārtoti izvirzītos komisāra kandidātus uzklausīt 14. novembrī.

Uzklausīšanu grafiks:

- Oliveru Varhelji (Ungārija), kandidātu uz kaimiņattiecību un paplašināšanās komisāra amatu, uzklausīs Ārlietu komitejā plkst. 8.00 - 11.00 telpā JAN 4Q2

- Adinu Joanu Volanu (Rumānija), kandidāti uz transporta komisāres portfeli, uzklausīs Transporta un tūrisma komitejā plkst. 13.00 - 16.00 telpā JAN4Q2

- Teriju Bretonu (Francija), potenciālo Iekšējā tirgus komisāru uzklausīs Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā 13.00 - 16.00 telpā JAN 2Q2

Interešu konfliktu pārbaude 12. novembrī

Eiropas Parlamenta Juridisko jautājumu komiteja 12. novembrī izvērtēs kandidātu iesniegtās finansiālo interešu deklarācijas.

Uzklausīšanas specializētajās komitejās notiks vienīgi tad, ja Juridisko jautājumu komiteja secinās, ka ierosinātie kandidāti nav interešu konfliktu stāvoklī.

Rakstiskie jautājumi un atbildes

Kandidātiem līdz 12. novembra darbdienas beigām ir jāatbild uz EP komiteju uzdotajiem rakstiskajiem jautājumiem. To tulkojumi visās ES valodās būs pieejami 13. novembra pusdienlaikā.

Uzklausīšanu kārtība

Ikviena uzklausīšana ilgst trīs stundas, to ievada kandidāta 15 minūšu ilga uzruna. Pēc tās EP deputāti uzdod jautājumus - kopā 25 jautājumi, ikvienam no tiem atvēlēta minūte, pēc tās seko komisāra atbilde un iespējamais EP deputāta papildjautājums.

Izvērtēšana

Pēc uzklausīšanām atbildīgās EP komitejas priekšsēdētājs un politisko grupu koordinatori izvērtēs topošā komisāra sniegumu.- sīkāk par šo procesu šeit un EP Reglamentā.

EP komiteju priekšsēdētāju konference tiksies, lai pieņemtu savu lēmumu par uzklausīšanu iznākumu 14. novembra vakarā un nosūtīs tos EP priekšsēdētāju konferencei, kas pieņems lēmumu par uzklausīšanas procesa noslēgšanu 21. novembra sanāksmē.

Galīgais balsojums - 27. novembrī

Eiropas Parlaments balsos par Komisijas apstiprināšanu 27. novembra plenārsēdē. Lai Komisiju varētu uzskatīt par apstiprinātu, tai jāsaņem vienkārša EP deputātu vairākuma atbalsts.

Pirms balsojuma plenārsesijā Eiropas Komisijas topošā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena iepazīstinās EP deputātu pilnsapulci ar visu komisāru kolēģiju un Komisijas darba programmu.

Tiešraide

Visas uzklausīšanas ir publiskas un tām var sekot līdzi EP tiešraidē.