Donalds Tusks pēdējo reizi iepazīstina ar Eiropadomes secinājumiem

Ziņa publicēta 23.10.2019
Otrdienas rīta plenārsēdē Eiropas Parlamenta deputāti ar Komisijas un Padomes priekšsēdētājiem Junkeru un Tusku. apsprieda 17. un 18. oktobra Eiropadomes rezultātus.

Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, pēdējo reizi šajā amatā uzrunājot Eiropas Parlamentu, nosodīja Turcijas militāro patvaļu Sīrijas ziemeļaustrumos, aicināja izvest tās armiju un ievērot starptautiskos tiesību aktus. Viņš apstiprināja ES solidaritāti arī ar Kipru, kuras piekrastē Turcija veic nelegālus urbumus. Saistībā ar Brexit viņš uzsvēra, ka gadījumā, ja Lielbritānija aizies bez vienošanās, tā nebūs bijusi Eiropadomes vaina. Savukārt, runājot par “sarežģīto paplašināšanās jautājumu”, Tusks nosauca lēmumu nesākt pievienošanās sarunas ar Ziemeļmaķedoniju un Albāniju par “kļūdu”.

Komisijas līdzšinējais priekšsēdētājs Žans-Klods Junkers paziņoja, ka Brexit vienošanās versija, kas pašlaik piedāvāta Lielbritānijai, nodrošina tiesisko noteiktību un tajā ievērotas arī Eiropas Parlamenta vēlmes. Attiecībā uz ES budžetu viņš bilda, ka, neraugoties uz gaidāmajām grūtībām, ja laikus netiks pieņemts nākamās septiņgades budžets, Padomes jaunākie ierosinājumi ir nepieņemami: “nevar cerēt veidot Eiropas nākotni, ieguldot tikai 1% no iekšzemes kopprodukta”.

Visu politisko grupu vadītāji uzsvēra, ka nepietiek Turciju vienīgi nosodīt, un Padomei, Komisijai un dalībvalstīm ir jārīkojas. Brexit: vairums runātāju pozitīvi vērtēja dalībvalstu panākto vienošanos par līgumu Lielbritānijas mierīgai izvadīšanai un uzsvēra, ka Parlamentam par to jābalso vienīgi pēc tam, kad to ratificējusi Apvienotā Karaliste. EP deputāti arī uzsvēra, ka ir svarīgi dot Lielbritānijas un Eiropas Savienības iedzīvotāju vēlētajiem pārstāvjiem pietiekami daudz laika rūpīgi iepazīties ar šo vienošanos.

Runājot par ES daudzgadu budžetu, vairums deputātu aicināja Padomi vienoties par pietiekamu finansējumu Parlamenta un Komisijas jaunās priekšsēdētājas fon der Leienas izvirzīto vērienīgo mērķu īstenošanai. Attiecībā uz ES paplašināšanos Rietumbalkānos teju visi runātāji nosodīja Padomes nespēju vienoties par sarunu sākšanu, neraugoties uz plašo atbalstu visā Eiropas Savienībā.

Noslēguma piezīmēs Tusks norādīja, ka, ņemot vērā “šajās debatēs dzirdēto”, mums “nešaubīgi ir nopietni jāizskata Lielbritānijas lūgums pagarināt izstāšanās termiņu”.


Debates pilnā apjomā un atsevišķo runātāju uzstāšanās:

Ievadrunas - Donalds Tusks un Žans-Klods Junkers

EP deputātu komentāri, politisko grupu vadītāji

Noslēguma piezīmes - ES Brexit sarunvedējs Mišels Barnjē un Donalds Tusks