Parakstīts memorands par stratēģisko sadarbību starp Saeimas Eiropas lietu komisiju, Eiropas Parlamenta biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Ziņa publicēta 23.09.2019
Šodien, 20. septembrī, Eiropas Savienības mājā, tika parakstīts saprašanās memorands par stratēģisko partnerību starp Saeimas Eiropas lietu komisiju, Eiropas Parlamenta biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Memoranda mērķis ir sadarboties, lai informētu Latvijas iedzīvotājus par būtiskiem ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā saistītiem jautājumiem, kā arī parlamentārās dimensijas ietvaros veicināt plašāku sabiedrības līdzdalību debatēs par ES jautājumiem. Memorandu parakstīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Eiropas Parlamenta biroja vadītāja Marta Rībele un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks.

Memorandu parakstot,Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda uzsvēra: “Svarīgi sabiedrībai veidot sajūtu, ka mēs visi esam Eiropa. Mūsu kopīgā sadarbība ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Eiropas Parlamenta biroju Latvijā ir kaldinājusi daudzus veiksmes stāstus, kā, piemēram, sadarbojamies politikas veidošanā Eiropas lietu komisijas ikdienas darba ietvaros, kā arī ik gadu organizējam starptautisku konferenci par aktuālākajiem jautājumiem Eiropas Savienībā. Tāpat organizējot Eiropas dienas pasākumus, īpaši uzrunājam jauniešus, jo Eiropas vērtības tiek diskutētas gan nacionālā, gan ES līmenī. Tā ir tikai daļa no mūsu sadarbības veiksmes stāsta un to ir nepieciešams tālāk kopt un pilnveidot!”

 “2019. gada maijā pieņemtajā Sibiu deklarācijā visas ES dalībvalstis vienojās par to, ka nepieciešama lielāka saliedētība un savstarpēja sadarbība, lai Eiropu padarītu vienotāku un līdz ar to – arī stiprāku. Memorands, ko parakstām šodien, rāda mūsu vēlmi un apņēmību sadarboties arī nacionālā līmenī, uzlabojot sabiedrības informētību par Eiropas jautājumiem, apvienojot spēkus un resursus kopīgam darbam sabiedrības labā. Ne tikai Eiropai jāstiprina sava vienotība, sinerģija starp dažādām institūcijām un to darbības virzieniem svarīga arī dalībvalstīs iekšēji,” teica Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks.

Savukārt Eiropas Parlamenta biroja vadītāja Marta Rībele īpaši uzsver sadarbību pilsoniskās līdzdalības veicināšanā, tai skaitā - vēlēšanu svarīguma skaidrošanā, kur viena no galvenajām mērķa grupām ir jaunieši. “Izpētīts, ka ja jaunietis neaiziet uz viņa pirmajām vēlēšanām, lai kuras - pašvaldību, nacionālās vai Eiropas tās būtu, iespēja, ka tas aizies uz nākamajām, ir maza. Tāpēc  mūsu visu sadarbība ir vitāli svarīga,” norādīja M. Rībele. Viņa arī atsaucas uz Eiropas Parlamenta prezidentu Dāvidu Sasoli, kurš uzskata, ka plašāk jāskaidro ES loma tālākā nacionālo parlamentu darbā - tiem vairāk jāiesaistās ES likumdošanā, lai atvieglotu vēlāku ES likumu pārņemšanu. Aplēsts, ka pat 80% Latvijas likumu balstīti ES lēmumos.