Fon der Leienas Komisija: par Savienību, kas tiecas tālāk

Ziņa publicēta 10.09.2019
Šodien jaunievēlētā Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena iepazīstināja ar savu komandu un nākamās Eiropas Komisijas jauno struktūru. Jaunā Komisija atspoguļos Politiskajās nostādnēs noteiktās prioritātes un mērķus. Komisijas struktūra ir balstīta uz jaunievēlētās priekšsēdētājas fon der Leienas mērķiem, uz kuru pamata Eiropas Parlaments viņu ievēlēja.

Mūsu darba kodols ir nepieciešamība pievērsties klimata pārmaiņām, tehnoloģijām un demogrāfijai, kas pārveido mūsu sabiedrību un dzīvesveidu. Esošās lielvaras izvēlas jaunus ceļus pēc pašu ieskatiem. Rodas un konsolidējas jaunas lielvaras. Tas daudzās kopienās Eiropā ir radījis neomulības sajūtu un satraukumu. ES ir jāvirza pāreja uz veselīgu planētu un jaunu, digitalizētu pasauli. Taču to var panākt, tikai saliedējot cilvēkus un pielāgojot mūsu unikālo sociālo tirgus ekonomiku, lai tā atbilstu mūsu tagadējiem jaunajiem mērķiem.

Sākot šo procesu, mums ir pēc iespējas labāk jāizmanto savas stiprās puses, talants un potenciāls. Mums jākoncentrējas uz līdztiesību un iespēju radīšanu visiem – gan sievietēm, gan vīriešiem, gan no austrumiem un rietumiem, gan no dienvidiem un ziemeļiem, gan jauniem, gan veciem. Mums jāaizstāv kopējās vērtības un jāievēro tiesiskums. Nākamajos 5 gados visām Eiropas iestādēm ir cieši jāsadarbojas, lai kliedētu bažas un radītu iespējas.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Šī komanda veidos Eiropas ceļu: mēs veiksim drosmīgus pasākumus pret klimata pārmaiņām, pilnveidosim partnerību ar Amerikas Savienotajām Valstīm, definēsim attiecības ar pašpārliecinātāku Ķīnu un būsim uzticama kaimiņiene, piemēram, Āfrikai. Šai komandai būs jāiestājas par mūsu vērtībām un pasaules līmeņa standartiem. Es vēlos tādu Komisiju, kas tiek vadīta apņēmīgi, kas nepārprotami pievēršas aktuālajiem jautājumiem un kas sniedz atbildes. Es vēlos, lai tā būtu līdzsvarota, elastīga un mūsdienīga Komisija. Šai komandai tagad jāiegūst Parlamenta uzticība. Mana Komisija būs ģeopolitiska Komisija, kas ar apņēmību īstenos ilgtspējīgu politiku. Es vēlos, lai Eiropas Savienība būtu multilaterālisma sargātāja. Jo mēs zinām, ka mēs esam spēcīgāki, kopā veicot to, ko nespējam paveikt atsevišķi.”

Jauna struktūra, kas pielāgota tam, ko vēlamies sasniegt

Jaunajā kolēģijā būs astoņi priekšsēdētājas vietnieki, to skaitā Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos (Žuzeps Borels). Priekšsēdētājas vietnieki ir atbildīgi par Politikas pamatnostādņu galvenajām prioritātēm. Viņi virzīs mūsu darbu pie tādiem vispārsvarīgiem jautājumiem kā, piemēram, zaļais kurss Eiropai, digitālajam laikmetam gatava Eiropa, ekonomika, kas darbojas cilvēku labā, eiropiešu dzīvesveida aizsardzība, spēcīgāka Eiropa pasaulē un jauns impulss Eiropas demokrātijai. Komisāri ir jaunās kolēģijas struktūras pamats. Viņi pārvaldīs ģenerāldirektorātu sniegtās speciālās zināšanas.

Trīs priekšsēdētājas izpildvietniekiem būs divkāršas funkcijas. Viņi būs gan priekšsēdētājas vietnieki, kas atbild par vienu no trim jaunievēlētās priekšsēdētājas darba programmas pamattēmām, gan Komisijas locekļi.

Priekšsēdētājas izpildvietnieks Franss Timmermanss (Nīderlande) koordinēs darbu pie zaļā kursa Eiropai. Viņš pārvaldīs arī klimata politikas jomu ar Klimata politikas ģenerāldirektorāta atbalstu.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Es vēlos, lai zaļais kurss Eiropai kļūtu par Eiropas raksturīgo iezīmi. Tā centrā ir mūsu apņemšanās kļūt par pirmo klimatneitrālo kontinentu pasaulē. Tas ir arī ilgtermiņa ekonomiskais pienākums: tie, kas pasteigsies un rīkosies pirmie, iegūs šīs ekoloģiskās pārejas sniegtās iespējas. Es vēlos, lai Eiropa būtu pirmrindniece. Es vēlos, lai Eiropa eksportētu zināšanas, tehnoloģijas un paraugpraksi.”

Priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere (Dānija) koordinēs visu darba kārtību attiecībā uz digitālajam laikmetam gatavu Eiropu un būs konkurences komisāre, ko atbalstīs Konkurences ģenerāldirektorāts.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Digitalizācija būtiski ietekmē mūsu dzīvi, darbu un saziņu. Dažās jomās, piemēram, uzņēmumu darījumos ar patērētājiem, Eiropai ir jāiedzen, bet citās mēs esam līderi, piemēram, uzņēmumu darījumos ar uzņēmumiem. Mums ir jāpadara mūsu vienotais tirgus piemērots digitālajam laikmetam, mums ir pēc iespējas labāk jāizmanto mākslīgais intelekts un lielie dati, jāuzlabo kiberdrošība un nopietni jāstrādā pie tehnoloģiskās suverenitātes.”

Priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (Latvija) koordinēs darbu pie tādas ekonomikas, kas darbojas cilvēku labā, kā arī būs finanšu pakalpojumu komisārs, kuru atbalstīs Finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgu savienības ģenerāldirektorāts.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Mums ir unikāla sociālā tirgus ekonomika. Tā ir mūsu labklājības un sociālā taisnīguma avots. Tas ir vēl jo svarīgāk, mums saskaroties ar divējādu pāreju: klimata un digitalizācijas jomā. Valdis Dombrovskis vadīs mūsu darbu, lai ekonomikā apvienotu sociālo un tirgus dimensiju.”

Pārējie pieci priekšsēdētājas vietnieki ir:

Žuzeps Borels (Spānija, pašreizējais Spānijas ārlietu ministrs): Augstā pārstāvja/priekšsēdētājas vietnieka amata kandidāts, spēcīgāka Eiropa pasaulē;

Vera Jourova (Čehijas Republika, Junkera vadītās Komisijas locekle): vērtības un pārredzamība;

Margaritis Shins (Grieķija, bijušais Eiropas Parlamenta deputāts, ilggadējs Eiropas Komisijas ierēdnis): eiropiešu dzīvesveida aizsardzība;

Marošs Šefčovičs (Slovākija, priekšsēdētāja vietnieks Junkera vadītajā Komisijā): iestāžu attiecības un nākotnes plānošana;

Dubravka Šuica (Horvātija, Eiropas Parlamenta deputāte): demokrātija un demogrāfija. Dubravka Šuica no Komisijas puses arī vadīs darbu pie Konferences par Eiropas nākotni.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Mēs vēlamies piešķirt jaunu impulsu Eiropas demokrātijai. Tā ir mūsu kopīgā atbildība. Demokrātija ir kas vairāk nekā balsošana vēlēšanās reizi 5 gados. Tā nozīmē jūsu viedokļa uzklausīšanu un spēju piedalīties sabiedrības veidošanā.”

Jaunievēlētā priekšsēdētāja fon der Leiena vēlas vadīt tādu kolēģiju, kas ir apņēmības pilna, kas izprot Eiropu un kas ieklausās Eiropas iedzīvotāju vēlmēs.

  • Tāpēc visi kolēģijas locekļi savu pilnvaru pirmajā pusē apmeklēs katru dalībvalsti. Viņiem vajadzētu ne tikai iepazīt galvaspilsētas, bet arī apmeklēt reģionus, kuros Eiropas iedzīvotāji dzīvo un strādā.
  • Tāpat kā Eiropai ir jākļūst piemērotai digitālajam laikmetam, par tādu jākļūst arī Komisijai. Kolēģijas sanāksmes būs bezpapīra un digitālas.
  • Jaunās Komisijas mērķis ir atvieglot dzīvi cilvēkiem un uzņēmumiem. Kad Komisija izstrādās jaunus tiesību aktus, tā piemēros principu “One-in, one-out” (pieņemot vienu jaunu tiesību aktu, atcelt vienu spēkā esošu tiesību aktu), lai samazinātu birokrātiju.

Jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja“Šī būs Komisija, kas pilda solīto. Mums ir struktūra, kas ir vērsta uz uzdevumiem, nevis hierarhiju. Mums ir jāspēj ātri un ar apņēmību panākt rezultātus jautājumos, kas ir vissvarīgākie.”

Pārējie komisāra amata kandidāti ir šādi.

Johanness Hāns (Austrija) būs atbildīgs par budžetu un administrāciju un būs tieši pakļauts Komisijas priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai. Būdams ilggadējs kolēģijas loceklis, viņš zina, cik svarīgi ir uzturēt modernu pārvaldi.

Didjē Reinderss (Beļģija), kas ir mācīts jurists, ir ļoti pieredzējis bijušais valsts finanšu ministrs un ārlietu un Eiropas lietu ministrs, kā arī aizsardzības ministrs. Jaunajā Komisijā viņš būs atbildīgs par tieslietām (t. sk. par tiesiskuma tematu).

Marija Gabriela (Bulgārija) ir pašreizējā Eiropas Komisijas locekle. Viņa apņēmīgi un enerģiski strādāja pie “digitalizācijas” portfeļa un tagad pāriet pie jaunu perspektīvu radīšanas jaunajai paaudzei (“inovācijas un jaunatnes” portfelis).

Stella Kirjakidu (Kipra) ir medicīnas psiholoģe ar daudzu gadu pieredzi sociālo lietu, veselības un vēža profilakses jomā. Viņa vadīs “veselības” portfeli.

Kadri Simsone (Igaunija) ir ilggadēja Igaunijas parlamenta deputāte un ekonomikas lietu un infrastruktūras ministre. Viņa būs atbildīga par “enerģētikas” portfeli.

Juta Urpilainena (Somija) bija ne vien finanšu ministre un ilggadēja Somijas parlamenta ārlietu komitejas locekle, bet arī strādāja par īpašo sūtni Etiopijā. Viņa uzņemsies atbildību par “starptautiskajām partnerattiecībām”.

Silvija Gulāra (Francija) – bijusī Eiropas Parlamenta deputāte – ir uzticīga un pārliecināta eiropiete. Būdama “iekšējā tirgus” jautājumu komisāre, viņa vadīs mūsu darbu rūpniecības politikas jomā un sekmēs digitālo vienoto tirgu. Viņa arī būs atbildīga par jauno Aizsardzības rūpniecības un kosmosa ģenerāldirektorātu.

Lāslo Tročāņi (Ungārija) ir bijušais Ungārijas tieslietu ministrs. Viņš vadīs “kaimiņattiecību un paplašināšanās” portfeli.

Fils Hogans (Īrija) – pašreizējais lauksaimniecības komisārs – jaunajā Komisijā ieguldīs savu pieredzi “tirdzniecības” portfelī.

Paolo Džentiloni (Itālija) – bijušais Itālijas premjerministrs un ārlietu ministrs – dalīsies savā plašajā pieredzē “ekonomikas” portfeļa ietvaros.

Virgīnijs Sinkēvičs (Lietuva) – Lietuvas ekonomikas un inovācijas ministrs – būs atbildīgs par “vides un okeānu” portfeli.

Nikolā Šmits (Luksemburga) veltīs savu Eiropas Parlamentā un valsts nodarbinātības un darba ministra amatā iegūto pieredzi, tagad atbildot par “darba lietu” portfeli.

Helena Dalli (Malta) ir savu politisko dzīvi veltījusi līdztiesībai, kalpojot par sociālā dialoga, patērētāju lietu un pilsonisko brīvību ministri, kā arī par Eiropas lietu un līdztiesības ministri. Viņa vadīs “līdztiesības” portfeli.

Janušs Vojcehovskis (Polija) bija ilggadējs Eiropas Parlamenta deputāts Lauksaimniecības komitejā un patlaban ir Eiropas Revīzijas palātas loceklis. Viņš būs atbildīgs par “lauksaimniecības” portfeli.

Elīza Ferreira (Portugāle) patlaban ir Banco de Portugal prezidenta vietniece. Viņa daudzus gadus ir bijusi Eiropas Parlamenta deputāte un Portugāles plānošanas ministre un vides ministre. Viņa vadīs “kohēzijas un reformu” portfeli.

Rovana Plumba (Rumānija) ir Eiropas Parlamenta deputāte (Sociālistu un demokrātu grupas priekšsēdētāja vietniece) un bijusī valsts vides un klimata pārmaiņu ministre, darba lietu ministre, Eiropas fondu ministre, izglītības ministre un transporta ministre. Viņa būs atbildīga par “transporta” portfeli.

Janezs Lenarčičs (Slovēnija) ir Slovēnijas diplomāts. Viņš bija Eiropas lietu valsts sekretārs un vairākus gadus cieši sadarbojās ar Apvienoto Nāciju Organizāciju, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju un Eiropas Savienību. Viņš būs atbildīgs par “krīzes pārvarēšanas” portfeli.

Ilva Jūhansone (Zviedrija) ir valsts nodarbinātības ministre, kā arī bijusī skolu ministre un veselības un veco ļaužu aprūpes ministre un Zviedrijas parlamenta deputāte. Viņa ir arī ļoti cienīta speciāliste nodarbinātības, integrācijas, veselības un labklājības jomā. Viņa vadīs “iekšlietu” portfeli.

Turpmākie pasākumi

Tālāk ir jāsaņem Eiropas Parlamenta piekrišana attiecībā uz visu komisāru kolēģiju, ieskaitot Savienības Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos / Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieku. Pirms tam notiks komisāra amata kandidātu uzklausīšana attiecīgajās Parlamenta komitejās saskaņā ar Eiropas Parlamenta Reglamentu. Kad Eiropas Parlaments būs devis savu piekrišanu, Eiropadome saskaņā ar LES 17. panta 7. punktu oficiāli iecels Eiropas Komisiju.

Sīkāka informācija: https://ec.europa.eu/commission/interim/commissioners-designate