Kosmoss: ES satelītnavigācijas sistēmu “Galileo” nupat izmanto jau 1 miljards viedtālruņu lietotāju visā pasaulē

Ziņa publicēta 09.09.2019
Rīt ES satelītnavigācijas sistēmas “Galileo” lietotāju skaits visā pasaulē sasniegs 1 miljardu viedtālruņu lietotāju. Šis sasniegums sakrīt ar 15. gadadienu, kopš darbu uzsākusi Komisijas galvenā partnere “Galileo” izmantošanas jomā – Eiropas Globālās navigācijas satelītu sistēmu aģentūra (GSA).

Pirms aģentūras galvenajā mītnē Prāgā paredzēta īpaša pasākuma atklāšanas iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU komisāre Elžbeta Beņkovska sacīja: “Galileo patlaban nodrošina augstas kvalitātes laika sinhronizācijas un navigācijas pakalpojumus 1 miljardam viedtālruņu lietotāju visā pasaulē. Tas viss kļuvis iespējams, pateicoties patiesiem Eiropas centieniem ar GSA apņemšanos un atbalstu izveidot precīzāko navigācijas sistēmu pasaulē. Esmu pārliecināta, ka līdz ar intensīvāku darbu, idejām un jaunajā ES kosmosa programmā paredzētajām investīcijām mūsu kosmosa nozares attīstība arvien turpināsies.”

Kopš 2016. gada decembra “Galileo” nodrošina tā dēvētos “sākotnējos pakalpojumus”, kas jau tagad ikdienā uzlabo iedzīvotāju un uzņēmumu dzīvi, jo piedāvā precīzus pozicionēšanas, navigācijas un laika sinhronizācijas signālus.

Šobrīd 95 % uzņēmumu, kuri ražo satelītnavigācijai paredzētas viedtālruņu mikroshēmas, izgatavo ar “Galileo” savietojamas mikroshēmas. “1 miljards lietotāju” atskaites punkts ir to visā pasaulē pārdoto viedtālruņu skaits, kuri jau izmanto “Galileo”. Faktiskais sistēmas lietotāju skaits ir vēl lielāks. Eiropā visi tirgū apstiprinātie jaunie automašīnu modeļi ir aprīkoti ar eCallMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN••• sistēmu, kura ar “Galileo” palīdzību neatliekamās palīdzības dienestiem spēj ziņot par transportlīdzekļa atrašanās vietu. No šā gada “Galileo” ir integrēts arī smago kravas automobiļu ātruma un attāluma reģistrēšanas ierīcēs — digitālajos tahogrāfos un ļaus nodrošināt transportlīdzekļa vadīšanas laika noteikumu ievērošanu un uzlabos ceļu satiksmes drošību.

“Galileo” arī nodrošina īpaši svarīgu meklēšanas un glābšanas pakalpojumu, kas laiku, kāds vajadzīgs jūrā, kalnos vai tuksnesī ar avārijas bāku aprīkota cilvēka atrašanās vietas noteikšanai, samazina līdz mazāk nekā 10 minūtēm. Pateicoties “Galileo”, no 10 km līdz mazāk nekā 2 km ir uzlabojusies atrašanās vietas noteikšanas precizitāte. Sistēma arī apstiprina nelaimē nonākušajam, ka palīdzība jau ir ceļā.

Visbeidzot, “Galileo” atbalsta publiskās iestādes, sniedzot tām publisku regulētu pakalpojumu attiecībā uz sensitīviem datiem drošības jomā. Tas ir īpaši stabils un pilnībā šifrēts pakalpojums, kas valsts mēroga ārkārtas vai krīzes situācijās, piemēram, teroristu uzbrukuma gadījumā, ir paredzēts valsts pārvaldes iestādēm darba turpināšanai.

Eiropas kosmosa nozare, kas vērtības ziņā ir otra lielākā pasaulē, ir spēcīga un konkurētspējīga. Lai palīdzētu saglabāt un vēl vairāk uzlabotu ES vadošo lomu kosmosa jomā, Komisija nākamajā ES ilgtermiņa budžetā 2021. — 2027. gadam ir paredzējusi atvēlēt 16 miljardus eiro kosmosa programmas īstenošanai.

KONTEKSTS

“Galileo” ir ES izstrādāta globālā satelītnavigācijas sistēma. Tā ir civilām vajadzībām paredzēta civilo dienestu kontrolēta sistēma, kas sniedz precīzu pozicionēšanas un laika sinhronizācijas informāciju. Tās mērķis ir nodrošināt Eiropas neatkarību no citām satelītnavigācijas sistēmām un stratēģisko autonomiju satelītnavigācijas jomā. Eiropas autonomija šajā nozarē ievērojami stimulēs Eiropas darba tirgu, palīdzēs tai stiprināt savu aizstāves un drošības garanta lomu un atbalstīs tādas jaunās tehnoloģijas kā mākslīgais intelekts, droni, automatizēta mobilitāte un lietu internets.

“Galileo” sākotnējos pakalpojumus sniedz kopš 2016. gada decembra. Šajā sākotnējā izmēģinājuma posmā pirms “pilnīgas darbības pakalpojumu” uzsākšanas “Galileo” signāli tiek izmantoti kopā ar citu satelītnavigācijas sistēmu signāliem. Savukārt pilnīgas darbības pakalpojumu posmā lietotāji varēs izmantot “Galileo” signālus neatkarīgi no citu satelītnavigācijas sistēmu signāliem.

Citas ar kosmosa nozari saistītās ES darbības ir programma “Copernicus”(link is external)Meklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusFR••• (brīvi pieejami un atvērti Zemes novērošanas dati par sauszemi, atmosfēru, jūru, klimata pārmaiņām, kā arī izmantošanai ārkārtas situāciju pārvaldībā un drošības vajadzībām), reģionālā satelītnavigācijas sistēma “EGNOS” un Kosmisko objektu novērošana un uzraudzība. 

Jaunā kosmosa programma visas pašreizējās un jaunās ES kosmosa jomas darbības apvienos vienā programmā. Ar to tiks saglabāta esošā infrastruktūra un pakalpojumi un tiks ieviestas vairākas jaunas iezīmes, kas veicinās spēcīgu un inovatīvu kosmosa rūpniecību un saglabās autonomu, uzticamu un rentablu ES piekļuvi kosmosam.

Ar jauno programmu tiks ieviesta arī vienota un vienkāršota pārvaldības sistēma. ES nodrošinās, ka palielināsies ne tikai finansiālās investīcijas, bet tiks ieviesta arī efektīva lēmumu pieņemšana, lai visas ES darbības kosmosa jomā noritētu laikus un atbilstoši budžetam. Komisija arī turpmāk būs atbildīga par vispārējās programmas pārvaldību. Nesalīdzināmo pieredzi uzkrājusī starpvaldību Eiropas Kosmosa aģentūra arī turpmāk būs galvenā partnere sistēmas izvēršanā un tehniskā atbalsta sniegšanā, veicot ES kosmosa programmas operatīvos uzdevumus. GSA tiks pārdēvēta par ES Kosmosa programmas aģentūru un arvien vairāk atbalstīs ES kosmosa darbību izmantošanu un ieviešanu tirgū, kā arī palielinās lomu visu programmas komponentu drošības nodrošināšanā.

SĪKĀKA INFORMĀCIJA