Atklās izstādi “Lamanša kods” – rosinot atcerēties Eiropā piedzīvotās pārmaiņas pirms simtiem tūkstošu gadu un to nozīmi mūsdienās

Ziņa publicēta 27.08.2019
No 2. septembra ES mājā būs skatāma mākslinieka Vitolda Kucina izstāde “Lamanša kods”. Izstāde veidota kā mākslinieka refleksijas par Lamanša šauruma izveidošanos ģeogrāfiski, tam atdalot Lielbritāniju no pārējās Eiropas, un velkot domu paralēles ar notiekošo Eiropā mūsdienās. Ikviens aicināts uz izstādes atklāšanu un sarunām ar mākslinieku 2. septembrī no plkst. 15.00 līdz 17.30.

Mākslinieks par izstādes koncepciju: “Pirms 450 000 gadu ledus laikmetā, kūstot 1,5 km augstiem ziemeļu ledājiem starp Skandināviju un Britāniju, bija izveidojies gigantisks ezers, kura tilpums nemitīgi palielinājās.

Britānijas un Francijas teritorijas bija savienotas ar dabīgu krīta dambi. Tas izveidojās pirms 100 miljoniem gadu, kad šo teritoriju klāja tropiska jūra. Jūra bija pilna ar mikroskopiskām radībām, kuru skeleti, noklājot gultni kārtu pa kārtai, veidoja krīta slāni. Baltajā krīta masā okeāna ķīmiskā sastāva izmaiņu rezultātā pa retam izveidojās daudzas tumšas krama līnijas visā dambja garumā. Šīs līnijas veido unikālu zīmējumu - SVĪTRU KODU.

Kad ledus ezera ūdens līmenis, sasniedzot dambja augšdaļu, atmiekšķēja krīta slāni, milzīgais ūdens daudzums (1 miljards litru sekundē jeb sešas Amazones upes) gāzās pāri dambim, to izskalojot. Tas notika ļoti strauji, tādējādi atdalot Britāniju no Eiropas. Šī notikuma pierādījums ir identisks svītru zīmējums abās Lamanša šauruma pusēs - Lielbritānijā un Francijā. Izstāde “LAMANŠA KODS” ir konceptuāls šī notikuma atainojums.”

Mākslinieka Vitolda Kucina daiļradei raksturīga eksperimentēšana ar dažādiem materiāliem un oriģinālām autortehnikām – zīda un koka apgleznošana, stikla gravējumi, u.c. Mākslinieks ir beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Stikla mākslinieciskās apstrādes nodaļu un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1977. gada, ir bijušas daudzas personālizstādes Latvijā un ārzemēs (Norvēģijā, 1991., Somijā, 1993. u.c.). Ir mākslinieks – inscenētājs multiplikācijas filmai pēc I. Ziedoņa pasakas Suns Funs un vējš (1978). Veidojis ilustrācijas grāmatām – I. Ziedonis Blēņas un pasakas (R.: Liesma, 1980); V. Upmale Arņa spēles (R.: Liesma, 1982); M. Zālīte Deviņpuiku spēks (R.: Liesma, 1985); A. Priedītis Dzīves grāmata (R.: Vanadziņu Grāmatas, 2001); E. Rudzītis Straupes skiču burtnīcas (R.: Lauku Avīze, 2009) un daudzas citas.

Izstāde “Lamanša kods” ES mājā bez maksas būs skatāma līdz pat 30. septembrim, katru darba dienu no 10.00 līdz 18.00 un sestdienās no 10.00 līdz 14.00.