Latvijas studenti debatēs ar EP deputātu kandidātiem

Ziņa publicēta 20.04.2019
29.aprīlī Rīgā notiks vērienīgas debates starp Latvijas augstskolu studentiem no Rīgas, Liepājas un Jelgavas un Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātiem.

Debates rīko Latvijas Politologu biedrība sadarbībā ar EP biroju Latvijā, Latvijas Studentu apvienību un Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļu.

Latvijas Politologu biedrības vadītāja Žaneta Ozoliņa uzsver: “Pēc dažām nedēļām visā Eiropā notiks EP vēlēšanas. Politologi mēdz tās dēvēt par otra līmeņa vēlēšanām, jo iepretī nacionālajām, pilsoņi šaubās par iespēju ietekmēt Eiropas Savienības politikas. 2019.gada EP deputātu izvēle būs pirmā līmeņa vēlēšanu cienīga, jo tās notiek laikā, kad Eiropā valda neskaidrība par daudziem tās nākotnei nozīmīgiem jautājumiem - BREXIT gaitu un sekām, ekonomikas izaugsmes tempiem, budžeta veidošanas un sadalījuma principiem, migrācijas radīto seku pārvaldīšanu, lēmumu pieņemšanas efektivitāti un ES lomu pasaulē.”

EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele atgādina: “Iepriekšējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās piedalījās tikai 17% jauniešu. Tas nav ilgtspējīgi, jo ES likumi tieši ietekmē viņu dzīvi. Pētot iemeslus, secinājām divas būtiskas lietas. Jaunieši piedalās, ja redz jēgu. Ar šīm debatēm to ceram iedot. Daudzi arī neiet balsot, jo to nekad nav darījuši. Tāpēc pasākuma ietvaros notiks improvizēts vēlēšanu ģenerālmēģinājums, kurā jaunieši balsos par viņiem aktuālu tēmu - vai dalība vēlēšanās jāļauj no 16 gadu vecuma?”

Latvijas Studentu apvienības prezidente Justīne Širina: “Studējošie ir būtiska sabiedrības daļa, kas veidos ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas nākotni. Lai topošie EP deputāti lēmumu pieņemšanā ņemtu vērā arī jauniešu intereses, jāizmanto katra iespēja paust mums būtisko.  Šīs debates ļaus iepazīt kandidātus un vērst viņu uzmanību uz mums svarīgo. Pieņemsim izsvērtu un atbildīgu izvēli [Eiropas vēlēšanās] 25. maijā, lai mūsu intereses EP nākamajos piecos gados pārstāvētu kompetenti politiķi, kas ņem vērā jauniešu redzējumu par nākotnes Eiropu!”

Šajās EP vēlēšanās tiesības piedalīties ir 280 tūkstošiem Latvijas jauniešu.

Praktiska informācija medijiem

- Pasākums notiks 29.aprīlī no plkst. 12.00 līdz 16.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā (Rīgā, Jelgavas ielā 1).

- Debates notiks no plkst. 12:30 līdz 14:00, un tās divās grupās vadīs pieredzējuši ES lietu eksperti Daunis Auers un Ansis Bogustovs.

- No plkst. 14:45 līdz 15:15 katras grupas secinājumus prezentēs topošie ES lietu eksperti Anete Biķe un Otto Tabuns.

- No plkst. 15:15 līdz 16:00 Latvijas Politologu biedrības vadītāja Ž. Ozoliņa vadīs lekciju par ES nākotni.

- Paralēli darbosies info punkts par Eiropas vēlēšanām.

- Liepājas un Jelgavas žurnālisti - ja vēlaties klātienē sekot savu studentu dalībai šajās debatēs, piesakieties uz e-pastu: info@politologubiedriba.lv

Eiropas vēlēšanas 2019

Šogad noslēgsies šī Eiropas Parlamenta (EP) sasaukuma 5 gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik un arī pēc vēlēšanām EP strādās 8 deputāti no Latvijas, kuri parasti pievienojas Eiropas līmeņa politiskajām grupām.

Papildu informācijai

- Eiropas vēlēšanu tīmekļa vietne eiropas-velesanas.eu

- Eiropas vēlēšanu gadā ---> jauniešu līdzdalības pasākumi visā Latvijā

- Vietne “Ko manā labā dara Eiropa?

- Eiropas vēlēšanu platforma - iniciatīva “Šoreiz es balsošu

Aktuālākā informācija saistībā ar Eiropas vēlēšanām

- Mobilā lietotne “Citizens’ App” par Eiropas Savienības paveikto. Tā bez maksas pieejama AppStore un Google Play.

- Eiropas vēlēšanu mirkļbirkas: #ŠoreizEsBalsošu #EiropasVēlēšanas2019 #ThisTimeImVoting #EE2019

 
 
 
 
 

Kontakti papildu informācijai par pasākumu:

Sigita Struberga,

Latvijas Politologu biedrība

info@politologubiedriba.lv

+ 371 26868668

Plašākai informācijai par Eiropas Parlamenta darbu, Eiropas vēlēšanām u.c.

Signe Znotiņa - Znota

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

+ 371 26440185

signe.znotina-znota@europarl.europa.eu