Galda spēle POPULISTS - Eiropas Jaunatnes Kārļa Lielā balvas 2019 uzvarētājs Latvijā

Ziņa publicēta 02.04.2019
Par Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvas 2019 nacionālo uzvarētāju Latvijas eiroparlamentāriešu un jauniešu pārstāvju žūrija atzinusi Latvijas Debašu asociācijas “QUO Tu domā?” izstrādāto galda spēli POPULISTS. Tālāk projekts sacentīsies ar citu ES valstu nacionālajiem uzvarētājiem. Visas Eiropas uzvarētājus paziņos apbalvošanas ceremonijā šī gada 28. maijā Āhenē, Vācijā. Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvas uzvarētājs iegūs naudas prēmiju 7500 eiro apmērā, otrās vietas ieguvējs - 5000 eiro, bet trešais labākais - 2500 eiro.

“Populists” ir lomu spēles galda spēle, kas izstrādāta ar mērķi atraktīvā veidā mācīt kritisko domāšanu un izvairīšanos no loģikas kļūdām. Spēle sastāv no vairāk nekā 70 pazīstamu politiķu, mākslinieku un slavenību citātiem, kā arī ikdienišķās sarunās saklausāmiem citātiem. Spēles galvenais uzdevums ir likt aizdomāties, kritiski izvērtēt un uzdot jautājumus par informāciju, ar kuru diendienā saskaramies ik uz soļa. Spēles autoru skatījumā kritiskā domāšana ir funkcionējošas Eiropas demokrātijas neatņemama sastāvdaļa un - ka Eiropas nākotne pieder informētiem un izglītotiem pilsoņiem.

“Cilvēki mēdz pieņemt, ka viņiem ir dabiski izveidojusies kritiskās domāšanas prasme, lai gan nesen veikti pētījumi norāda, ka bez pienācīga treniņa vairums cilvēku ir neziņā par aizspriedumiem savā lēmumu pieņemšanas procesā, it īpaši laikā, kad ir novērojams nepatieso ziņu uzliesmojums. Tādēļ savu aktualitāti pierāda galda spēle “Populists”, kas šo problēmu risina divos veidos. Pirmkārt, ir pierādīts, ka cilvēki ir spējīgi uztvert sarežģītākus konceptus, izmantojot spēles. Otrkārt, spēles saturs aizrauj spēlētājus, intriģējot tos ar politiķu un slavenību apgalvojumiem. Taču neskatoties uz vēlmi risināt kritiskās domāšanas trūkumu sabiedrībā, viņš neapgalvo, ka ir atrisinājis Eiropas dezinformācijas problēmu, bet izveidojis vienkāršu rīku, kas iepazīstina cilvēkus ar kritiskās domāšanas teoriju,” norāda viens no projekta autoriem un projekta pieteicējs Edgars Klētnieks.

Latvijas Nacionālās žūrijas komentāri par spēli “Populists”:

  • Latvijas eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis (Eiropas Tautas Partija / “Jaunā Vienotība”): “Lieliska ideja. Projektam ir iespējas iegūt popularitāti ES līmenī - tas veicina kritisko domāšanu, spēju atšķirt nepatiesas ziņas no patiesības. Vienlaicīgi galda spēle “Populists” veicina spēju izprast populisma destruktīvo ietekmi, kā arī apjaust vienotas un spēcīgas ES nozīmīgumu. Lai arī projekta saturs tiešā veidā neietekmē Eiropas identitātes veidošanu, spēle jauniešu auditorijā kopumā palīdzēs veidot jauniešos apziņu par Eiropas projektu un potenciāli veicinās viņu līdzdalību Eiropas integrācijas projektos, kas arī ir konkursa mērķis. Lai palīdzētu šim projektam augt pāri Latvijas robežām, plašāk Eiropas Savienībā, es vienīgi ieteiktu spēlei “Populists” radīt īpašo ES izdevumu. Piemēram, Brexit dod sulīgu augsni politiķu citātu piemeklēšanai.”
  • Latvijas eiroparlamentārietis Roberts Zīle (Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa / Nacionālā apvienība): “Ar lielu gandarījumu ik gadu, vērtējot šīs balvas pretendentus, esmu pārsteigts par oriģinalitāti un profesionālu pieeju, ar kādu Latvijas jaunieši spēj pievērst visas sabiedrības uzmanību svarīgiem procesiem. Kritiskās domāšanas attīstība viltus ziņu un izstrādātu publisko attiecību laikmetā jauniešiem ir īpaši svarīga. Par to var lasīt grāmatās un mācīties augstskolās, un nu - var uzspēlēt arī galda spēli. Jāsaka, ka ar arī pats labprāt vēlētos izmēģināt šo spēli. Apsveicu “QUO Tu domā?” dalībniekus!”
  • Latvijas Nacionālās Jaunatnes Padomes loceklis Emīls Anškens: “Kaut arī projekts tieši nestrādā ar ES kā institūciju, tajā ietvertā tēma viennozīmīgi ir ļoti nozīmīga ES vērtībām. Tā kā ES ir plašākā un ciešākā demokrātisko valstu savienība pasaulē, ir ļoti svarīgi stiprināt demokrātijas vērtību gan jauniešos, gan sabiedrībā kopumā. Spēļošana gūst lielāku un lielāku popularitāti, un šajā projektā ir atrasts labs veids, kā interesanti runāt par ļoti svarīgu tēmu.”

Šogad Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvas Latvijas žūrijas locekļi bija Kārlis Šadurskis (Eiropas Tautas partija grupa / EPP (ETP)), Roberts Zīle (Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa / ECR) un Emīls Anškens (Latvijas Jaunatnes padome).

Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balva

Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvas mērķis ir veicināt Eiropas apziņas veidošanos jauniešu vidū un viņu līdzdalību Eiropas integrācijas projektos. Balvu piešķir jauniešu projektiem, kas sekmē saprašanos, veicina kopīgas eiropeiskās identitātes izjūtas veidošanos un sniedz praktiskus piemērus par eiropiešu kā vienas kopienas locekļu dzīvi.

Katru gadu nacionālās žūrijas 28 ES dalībvalstīs nosaka uzvarētāju valsts līmenī. Pēc tam tos vērtē Eiropas žūrija. Visiem 28 valstu uzvarētājiem ir iespēja ar savu projektu iepazīstināt plašu, starptautisku auditoriju apbalvošanas ceremonijā Āhenē, Vācijā.

Balva par labāko projektu ir 7500 eiro, par otro vietu – 5000 eiro, par trešo – 2500  eiro; laureāti arī iegūst iespēju apmeklēt Eiropas Parlamentu Strasbūrā vai Briselē.

Kārļa Lielā balvu 2008. gadā iedibināja Eiropas Parlaments un Āhenes pilsētas Starptautiskās Kārļa Lielā balvas fonds.

Papildus informācija:

Par Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvu
Latvijas nacionālais uzvarētājs: Latvijas Debašu asociācija “QUO Tu domā?” projekts - galda spēle “Populists”

Plašākai informācijai:

Signe Znotiņa - Znota

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

T. + 371 26440185 |E. signe.znotina-znota@europarl.europa.eu