Esam kļuvuši par kripatiņu digitālāki

Ziņa publicēta 27.03.2019
Madonas novada bibliotēka kā reģionālais koordinators un Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkts no 25. līdz 28. martam Organizēja Digitālo nedēļu 2019 Madonā, interesentiem piedāvājot dažādas aktivitātes, lai apgūtu jaunas vai nostiprinātu esošās digitālās prasmes.

Šogad uzsvars tika likts uz digitālās identitātes jautājumiem, iedzīvotāju digitālo prasmju attīstīšanu, digitālajiem pakalpojumiem, drošību un pārliecību lietot digitālās tehnoloģijas, kā arī kritisko domāšanu un mediju pratību.

25.martā uz lekciju “Sabiedrības digitālā transformācija” pulcējās interesenti, kuri vēlējās uzzināt ko jaunu par digitālo identitāti, drošību un pārliecību lietot digitālās tehnoloģijas, kā arī apspriest kritiskās domāšanas un mediju pratības jautājumus, ar tiešsaistes viktorīnas palīdzību klātesošie pārbaudīja savas informācijpratības un mediju pratības zināšanas, nonākot pie secinājuma, ka zināšanu līmenis ir zems, tāpēc ir uz ko tiekties un ko apgūt.

26. martā uz apmācībām un individuālajām konsultācijām pulcējās tie novada iedzīvotāji, kuri vēlējās darīt digitāli un attīstīt savas digitālās prasmes ikdienā. Nodarbības laikā bija iespēja uzzināt par Eiropas Parlamenta un Padomes ieteikumiem par pamatprasmēm mūžizglītībā, t.sk. digitālajām prasmēm, iepazīties ar portālā Latvija.lv pieejamajiem e-pakalpojumiem un tiešsaistē pieteikties Eiropas Veselības apdrošināšanas kartei, aplūkot Veselības informācijas sistēmā iekļauto informāciju, iespēja saņemt palīdzību un konsultācijas par sistēmām un vietnēm, kurās nepieciešama identifikācija, autentifikācija un/vai autorizācija, izmantojot e-parakstu, Smart ID u.c.

27.martā uz nodarbību tika pieaicināta Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultante Solvita Drele, kura klātesošos reģiona iedzīvotājus iepazīstināja ar Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātajiem pakalpojumiem karjeras izaugsmei un darba meklēšanas prasmju pilnveidei. NVA pārstāve pasākuma laikā runāja par NVA piedāvātajiem e-pakalpojumiem (CV reģistrēšana, vakanču meklēšana, pieteikšanās vakancēm, testu izpilde NVA pašapkalpošanās portālā).

Tāpat tika runāts arī par Eiropas Savienības atbalstu saņēmušo  projektu - e-apmācībām: “Finanšu pratība” un “Motivācijas vēstules sagatavošana un sagatavošanās darba intervijai”, interneta pielietošanas iespējām darba meklēšanā, vakanču meklēšanu Eiropas darba mobilitātes portālā EURES. Tika piedāvātas individuālas konsultācijas par CV sastādīšanu, izmantojot EUROPASS CV platformu.

28.martā uz apmācībām “Kļūsti digitāls! Datorapmācības iesācējiem” pulcējās tie reģiona iedzīvotāji, kuri vēlējās iegūt jaunas vai uzlabot esošās datorprasmes. Jāteic, ka Digitālā nedēļa bija tikai aizsākums tālākai datorprasmju apguvei.


Daiga Poča-Lapiņa

Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkta koordinatore;

Digitālās nedēļas 2019 reģionālā koordinatore