EP: Krievija vairs nav uzskatāma par ES “stratēģisko partneri”

Ziņa publicēta 19.03.2019
Eiropas Savienībai jābūt gatavai noteikt papildu sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās pārkāpt starptautiskās tiesības, teikts otrdien pieņemtā Eiropas Parlamenta rezolūcijā.

  • ES jābūt gatavai noteikt papildu sankcijas pret Krieviju;
  • Krievijai jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte;
  • globālās problēmas jārisina selektīvā sadarbībā ar Krieviju.

Sandras Kalnietes (ETP/“Jaunā Vienotība”) sagatavotais ziņojums par ES un Krievijas politiskajām attiecībām tika apstiprināts ar 402 balsīm pret 163, 89 deputātiem atturoties.

 

Sankcijas jāpagarina

Eiropas Parlamenta deputāti norāda, ka kopš 2015. gada saspīlējumu ES un Krievijas attiecībās palielinājusi Krievijas intervence Sīrijā un iejaukšanās tādās valstīs kā Lībija un Centrālāfrikas Republika. Viņi arī norāda uz Krievijas atbalstu pret ES vērstām partijām un galēji labējām kustībām, kā arī uz pamatbrīvību ierobežojumiem un plašiem cilvēktiesību pārkāpumiem pašā Krievijā.

Ziņojumā secināts, ka ES jābūt gatavai noteikt pret Krieviju papildu sankcijas, īpaši tādas, kas vērstas pret atsevišķām personām. EP deputāti arī norāda, ka sankcijām būtu jābūt proporcionālām Krievijas radītajiem draudiem. Pagājušā gada decembrī ES Padome pagarināja ekonomiskās sankcijas līdz 2019. gada 31. jūlijam.

Globālo problēmu risināšana

Ziņojumā uzsvērts, ka ES būtu jāpārskata spēkā esošais Partnerības un sadarbības nolīgums ar Krieviju un sadarbība jāturpina tikai kopīgu interešu jomās - tādās kā cīņa ar terorismu vai klimata pārmaiņas.

Ciešākas attiecības būtu iespējamas tikai gadījumā, ja Krievija pilnībā īstenotu tā dēvēto Minskas vienošanos par karadarbības pārtraukšanu Ukrainas austrumos un ievērotu starptautiskās tiesības.

Atbilde dezinformācijai

EP deputāti nosoda Krievijas īstenotās dezinformācijas kampaņas un kiberuzbrukumus, kuru mērķis ir vairot spriedzi ES un tās dalībvalstīs. Viņi ir dziļi nobažījušies, ka ES atbildes pasākumi ir nepietiekami. Tos būtu nepieciešams pastiprināt, īpaši ņemot vērā maijā gaidāmās Eiropas vēlēšanas. Šī mērķa sasniegšanai būtu ievērojami jāstiprina ES Austrumu Stratēģiskās komunikācijas operatīvā grupa.

Draudi kaimiņiem

EP deputāti stingri nosoda Krievijas atkārtotos pārkāpumus attiecībā uz Baltijas jūras reģiona valstu teritoriālajiem ūdeņiem un gaisa telpu. Šie Krievijas starptautisko noteikumu pārkāpumi rada draudus Krievijas kaimiņvalstīm Baltijas jūras reģionā.

Citāts: “Diplomātiskās valodas laiks ir beidzies. Kamēr Krievija būs okupējusi daļu Ukrainas un uzbruks citām Eiropas valstīm, sadarbības iespējas būs ļoti ierobežotas,” sacīja EP ziņotāja Sandra Kalniete.

 

Papildu informācija

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (12.03.2019)
Debašu videoieraksts (11.03.2019)
Intervija ar Sandru Kalnieti: “Krieviju vairs nevar uzskatīt par ES stratēģisko partneri”
Procedūras dokumentācija
Bezmaksas foto, video un audiomateriāli

Plašākai informācijai

Signe Znotiņa-Znota,

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

Tālr.: + 371 26440185

E-pasts: signe.znotina-znota@europarl.europa.eu