Cīņa ar noziedzību: ātrāka apmaiņa ar informāciju par trešo valstu pilsoņiem

Ziņa publicēta 19.03.2019
Eiropas Parlamenta deputāti otrdien apstiprināja jaunas ES datu bāzes izveidi ātrākai informācijai apmaiņai par trešo valstu pilsoņu sodāmību.

  • Ātrāk pieejama informācija par ne-ES iedzīvotāju sodāmību;
  • Atvieglota prokuroru, tiesnešu un policijas cīņa ar noziedzību un terorismu.

ECRIS-TCN datu bāze, kurā tiks apkopotas ziņas par trešo valstu pilsoņu sodāmību, papildinās jau esošo Eiropas Sodāmības reģistru informācijas sistēmu (ECRIS), kurā apkopota informācija par ES pilsoņu sodāmību. Jaunā datu bāze uzlabos informācijas apmaiņu, tā stiprinot ciņu ar pārrobežu noziedzību un terorismu.

ECRIS-TCN sistēma ļaus:

  • valstu varas iestādēm ātri noskaidrot, vai trešās valsts pilsonis ir notiesāts kādā citās ES valstī;
  • apkopot informāciju par ES pilsoņiem, kam ir arī trešās valsts pilsonība. Tādējādi viņi nevarēs slēpt sodāmību, izmantojot otru pasi.

EP deputāti sarunās ar ES dalībvalstu pārstāvjiem jau vienojušies, ka datu bāzei varēs piekļūt arī “Europol”, “Eurojust” un jaunveidojamā Eiropas prokuratūra.

Citāts
EP ziņotājs Daniels Daltons (ECR, Apvienotā Karaliste)
 sacīja: “Saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem ir ļoti sarežģīti iegūt ziņas par trešo valstu pilsoņu sodāmībām. Eiropas Parlamenta apstiprinātās izmaiņas eiropiešu dzīvi padarīs drošāku.”

Nākamie soļi
ECRIS-TCN regula tika apstiprināta ar 379 balsīm pret 170, 118 deputātiem atturoties, bet attiecīgā direktīva - ar 422 balsīm pret 130, 116 deputātiem atturoties. Jaunie noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei.

Pamatinformācija
ECRIS sistēma tika izveidota 2012. gadā, lai apmainītos ar informāciju par sodāmību, taču tā neļauj ātri iegūt ziņas par trešo valstu pilsoņiem. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem 2014. gadā ES dalībvalstu varas iestādes izmantoja mazāk nekā 5% citās valstīs pieejamās informācijas par trešo valstu pilsoņu sodāmību.

Papildu informācija

Procedūras dokumentācija: ECRIS-TCN regula
Procedūras dokumentācija: ECRIS-TCN direktīva
Bezmaksas foto, video un audio materiāli

Plašākai informācijai

Signe Znotiņa-Znota,
Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā
Tālr.: + 371 26440185
E-pasts: signe.znotina-znota@europarl.europa.eu