EP deputāti pieņem “Kiberdrošības aktu” un mudina ES vērsties pret Ķīnas IT draudiem

Ziņa publicēta 19.03.2019
Eiropas Parlamenta deputāti otrdien apstiprināja ES Kiberdrošības sertifikācijas shēmu produktiem, procesiem un pakalpojumiem, vienlaikus paužot dziļas bažas par Ķīnas IT klātbūtni ES.

  • ES kiberdrošības sertifikācijas shēma produktu, procesu un pakalpojumu sertificēšanai;
  • Labāka patērētāju aizsardzība un vienkāršākas procedūras uzņēmumiem;
  • Vairāk pilnvaru ES kiberdrošības aģentūrai;
  • Jāvēršas 5G tīklu izveidē radītajiem Ķīnas draudiem.

“Kiberdrošības akts” tika apstiprināts ar 586 balsīm pret 44, 36 deputātiem atturoties. Tas paredz izveidot pirmo ES mēroga kiberdrošības sertifikācijas shēmu. Tā kalpotu kā apliecinājums sertificēto produktu, procesu un pakalpojumu kiberdrošībai.

Eiropas Parlaments pieņēma arī rezolūciju ar aicinājumu ES līmenī vērsties pret Ķīnas tehnoloģiju klātbūtnes radītajiem draudiem.

EP deputāti pauž dziļas bažas par aizdomām, ka Ķīnas uzņēmumu izstrādātais 5G aprīkojums ļauj ražotājiem un valsts iestādēm neatļauti piekļūt ES pilsoņu un uzņēmumu datiem un telesakariem.

Ķīnas valsts drošības likumi kā drauds ES kiberdrošībai

EP deputāti arī ir nobažījušies, ka trešo valstu aprīkojums var apdraudēt ES drošību, ja attiecīgās valsts likumi liek tās uzņēmumiem sadarboties ar valsts iestādēm ļoti plaši definētas valsts drošības nodrošināšanā arī ārzemēs. Īpaši Ķīnas valsts drošības likumi raisījuši pretreakciju vairākās valstīs, sākot ar drošības risku izvērtējumu un beidzot ar noteiktu tehnoloģiju aizliegumu.

Eiropas Parlamenta deputāti aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis izstrādāt vadlīnijas drošības risku mazināšanai 5G tīklu izveidē, piemēram, iegādājoties aprīkojumu no dažādiem piegādātājiem, ieviešot vairākposmu iepirkuma procesus un īstenojot stratēģiju, kas paredz mazināt atkarību no ārvalstu kiberdrošības tehnoloģijām.

EP deputāti arī mudina Eiropas Komisiju pilnvarot ES Kiberdrošības aģentūru ENISA izstrādāt sertifikācijas shēmu, kas nodrošinātu 5G tīklu atbilstību augstākajiem drošības standartiem.

ES “Kiberdrošības akts” savienoto ierīču sertifikācijai

“Kiberdrošības akts”, par kuru EP deputāti jau neformāli vienojušies ar dalībvalstu pārstāvjiem, uzsver būtiskas infrastruktūras - energotīklu, ūdensvadu, energoapgādes un banku sistēmu - sertifikācijas nozīmi. Līdz 2023. gadam Eiropas Komisijai jāizvērtē, vai kāda no brīvprātīgajām shēmām būtu jāpadara obligāta.

“Kiberdrošības akts” arī paredz stiprināt ES Kiberdrošības aģentūras ENISA pilnvaras.

Citāts

Pēc balsojuma par “Kiberdrošības aktu” EP ziņotāja Angelika Nīblere (ETP, Vācija) sacīja: “Šis panākums ļaus ES nākamajos gados neatpalikt un sekot drošības risku attīstībai digitālajā pasaulē. Šis likums ir stūrakmens, kas Eiropai ļaus kļūt par globālu spēlētāju kiberdrošības jomā. Kā patērētājiem, tā uzņēmumiem ir nepieciešami uzticami IT risinājumi.”

Nākamie soļi

“Kiberdrošības akts” vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei. Regula stāsies spēkā 20 dienas pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Papildu informācija

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (12.03.2019)
Debates par “Kiberdrošības aktu” - videoieraksts (11.03.2019)
Debates par Ķīnas tehnoloģiju radītajiem draudiem (13.02.2019)
Parlaments vēlas stiprināt Eiropas kiberdrošību (infografika)
Procedūras dokumentācija (Ķīnas tehnoloģiju radītie draudi)
Procedūras dokumentācija (“Kiberdrošības akts”)
EP Izpētes dienests: ENISA and a new cybersecurity act
Bezmaksas foto, video un audiomateriāli

Plašākai informācijai

Signe Znotiņa-Znota,

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

Tālr.: + 371 26440185

E-pasts: signe.znotina-znota@europarl.europa.eu