Igaunija Latvijā gūst ES fondu ieviešanas sistēmas pilnveidošanas pieredzi

Ziņa publicēta 21.02.2019
Novērtējot ieguvumus, ko sniegusi Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda ieviešanas sistēma, projektu administrēšanas funkcijas koncentrējot vienā institūcijā, Igaunijas ES fondu ieviešanas institūcijas pieredzes apmaiņas vizītē viesojas Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA).

CFLA direktors Mārtiņš Brencis ir gandarīts, ka Latvijas pieredze var būt noderīga arī citām ES dalībvalstīm: “Man ir liels prieks dzirdēt, ka mūsu kaimiņu kolēģi CFLA dēvē par superagency jeb superaģentūru, novērtējot spēju piemēroties sistēmas izmaiņām, kad sešu sadarbības iestāžu vietā ES fondu projektu atlases un uzraudzības funkcijas tika koncentrētas vienviet CFLA. Neapšaubāmi, tas Latvijai bija liels izaicinājums, taču ieguldītais darbs, nodrošinot šīs izmaiņas, ir attaisnojies. Ātrāka maksājumu apstrāde, vienota pieeja prasībās un dokumentācijas izskatīšanā, spēcīgs reģionālo filiāļu tīkls ir vien daži no ieguvumiem, ko var novērtēt arī ES fondu atbalsta saņēmēji. Šis efektīvais ES fondu ieviešanas modelis arī nākamajā plānošanas periodā nodrošinātu maksimāli “līganāko” pāreju starp plānošanas periodiem bez izteikta investīciju pārrāvuma.”

Igaunijā, plānojot ES fondu ieviešanas sistēmas pilnveidošanu, kā viens no galvenajiem mērķiem ir izvirzīta funkciju konsolidācija un sadrumstalotības mazināšana, tādēļ Latvijas pieredze, spējot nodrošināt visu ES fondu projektu atlases un uzraudzību vienā institūcijā, būs galvenais sarunu temats. CFLA un kaimiņvalsts kolēģi apmainīsies arī pieredzi – kā veiksmīgākajiem risinājumiem, tā izaicinājumiem – ES fondu projektu uzraudzībā un rastajām administratīvā sloga mazināšanas iespējām.

Igaunijas delegācijas vizīte ilgs divas dienas – 21. un 22. februārī, CFLA pieredzes apmaiņā uzņemot 13 pārstāvjus no Igaunijas Finanšu ministrijas un Valsts vienotā pakalpojumu centra, kas līdzdarbojas ES fondu sistēmas veidošanā un programmu ieviešanas funkciju nodrošināšanā.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685, ieva.luste@cfla.gov.lv
www.cfla.gov.lv