Eiropas Parlaments dod zaļo gaismu ES - Singapūras tirdzniecības un investīciju aizsardzības nolīgumiem

Ziņa publicēta 18.02.2019
Eiropas Parlamenta deputāti trešdien atbalstīja brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumus starp Eiropas Savienību un Singapūru.

  • Brīvās tirdzniecības nolīgums piecu gadu laikā atcels lielāko daļu muitas tarifu;
  • Paraugs nākamajiem tirdzniecības līgumiem ar Dienvidaustrumāzijas valstīm;
  • Vienošanās ietver arī darba tiesību un vides aizsardzības stiprināšanu.

Eiropas Parlaments deva savu piekrišanu brīvās tirdzniecības nolīgumam ar 425 balsīm pret 186, 41 deputātam atturoties. Nākamo piecu gadu laikā tas atcels gandrīz visus muitas tarifus. Nolīgums nodrošinās brīvu pakalpojumu - arī privāto klientu banku pakalpojumu - tirdzniecību, aizsargās unikālus Eiropas produktus, kā arī ļaus Eiropas uzņēmumiem piedalīties Singapūras publiskajos iepirkumos. Vienošanās paredz stiprināt arī darba tiesības un vides aizsardzību.

Solis ceļā uz līgumiem ar citām Āzijas valstīm

Eiropas Parlamenta rezolūcijā norādīts, ka šis ir ES pirmais divpusējais tirdzniecības nolīgums ar kādu no Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) valstīm, un tas var kalpot kā pirmais solis ceļā uz turpmākajiem nolīgumiem starp abiem reģioniem. Tas ir būtiski laikā, kad ES vairs nevar paļauties uz ASV kā tirdzniecības partneri, uzsver deputāti. Rezolūcija tika pieņemta ar 431 balsi pret 189, 52 deputātiem atturoties.

Vairāk informācijas par tirdzniecības nolīgumiem atrodams šeit.

Ieguldījumu tiesa strīdu izšķiršanai

Atsevišķā balsojumā Eiropas Parlaments ar 436 balsīm pret 203, 30 deputātiem atturoties, piekrita ieguldījumu aizsardzības nolīgumam. Saskaņā ar to tiks izveidota tiesu sistēma ar neatkarīgiem tiesnešiem, kas izšķirs strīdus starp investoriem un valsti. Tāpat ar 537 balsīm pret 85, 50 deputātiem atturoties, tika apstiprināts partnerības un sadarbības nolīgums, kas veicinās abu pušu sadarbību ārpus tirdzniecības jomas.

Citāts

“Eiropas Parlaments ir apliecinājis savu apņēmību uzturēt noteikumos balstītu tirdzniecības sistēmu. Nolīgums sekmēs ES uzņēmumu piekļuvi ne tikai Singapūras tirgum, bet arī visam augošajam ASEAN reģionam. Vienlaikus tas nodrošinās darba tiesību un dabas aizsardzību. Ieguldījumu aizsardzības nolīgums aizstās pašreizējās valstu vienošanās ar Singapūru un atrisinās investoru - valsts strīdu jautājumu,” sacīja Deivids Mārtins (S&D, Apvienotā Karaliste), EP ziņotājs par brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumiem.

Nākamie soļi

Pēc tam, kad ES Padome būs apstiprinājusi tirdzniecības nolīgumu, tas stāsies spēkā aiznākamā mēneša pirmajā dienā. Ieguldījumu aizsardzības, kā arī partnerības un sadarbības nolīgumi vēl jāratificē ES dalībvalstīm.

Pamatinformācija

Singapūra ir lielākais ES tirdzniecības partneris Dienvidaustrumāzijā. Vairāk nekā 10 000 ES uzņēmumu reģionālās pārstāvniecības atrodas šajā valstī.

Papildu informācija

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (13.02.2019)
Debašu videoieraksts (12.02.2019)
EP ziņotājs (brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumi) Deivids Mārtins (S&D, Apvienotā Karaliste)
EP ziņotājs (partnerības un sadarbības nolīgums) Antonio Lopess Isturiss Vaits (ETP, Spānija)
Procedūras dokumentācija: brīvās tirdzniecības nolīgums
Procedūras dokumentācija: ieguldījumu aizsardzības nolīgums
Procedūras dokumentācija: partnerības un sadarbības nolīgums
ES - Singapūras tirdzniecība (Eiropas Komisija)
Jautājumi un atbildes par tirdzniecības nolīgumu (Eiropas Komisija)
EP Izpētes dienests: Trade and investment agreements with Singapore

Plašākai informācijai
Signe Znotiņa-Znota,
Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā
Tālr.: + 371 26440185
E-pasts: signe.znotina-znota@europarl.europa.eu