EP deputāti aicina izvērtēt medicīniskās marihuānas lietošanu

Ziņa publicēta 18.02.2019
Eiropas Parlaments aicina turpināt pētījumus par marihuānas izmantošanu medicīniskos nolūkos un mudina dalībvalstis izmantot marihuānu saturošu medikamentu sniegtās iespējas.

  • ES būtu jāveicina inovācijas medicīniskās marihuānas pētniecībā;
  • Veselības apdrošināšanas shēmām vajadzētu segt izdevumus par marihuānu saturošiem medikamentiem, ja tie ir efektīvi;
  • Varas iestādēm būtu skaidri jānošķir marihuānas lietošana medicīniskos nolūkos no citiem lietojumiem.

Trešdien pieņemtā rezolūcijā deputāti aicina Eiropas Komisiju un valstu varas iestādes skaidri nodalīt marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos no citiem pielietojumiem. Rezolūcija aicina Komisiju un dalībvalstis “pievērsties jautājumam par regulatīvajiem, finansiālajiem un kultūras šķēršļiem, kas ietekmē zinātnisko izpēti par marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos un izpēti par marihuānu kopumā”. Deputāti arī aicina šādiem pētījumiem atvēlēt pietiekamu finansējumu.

Ļaut ārstiem izrakstīt marihuānu saturošas zāles

Deputāti rosina dalībvalstis atļaut ārstiem izrakstīt marihuānu saturošas zāles. Ja šādi medikamenti ir efektīvi, izmaksas par to iegāde veselības apdrošināšanas shēmām būtu jāsedz tāpat kā citu zāļu gadījumā.

Pamatinformācija

Deputāti norāda, ka saskaņā ar esošo zinātnisko literatūru marihuānai un kanabinoīdiem piemīt terapeitiska iedarbība: tie var būt iedarbīgi, lai uzlabotu apetīti un mazinātu svara zudumu, kas saistīts ar HIV/AIDS, atvieglotu garīgo traucējumu simptomus, piemēram, psihozes vai Tureta (Tourette) sindroma simptomus, un lai atvieglotu epilepsijas simptomus, kā arī simptomus saistībā ar Alcheimera slimību, artrītu, astmu, vēzi, Krona slimību un glaukomu. Tāpat tie palīdz mazināt aptaukošanās un saslimšanas ar diabētu risku un mazināt sāpes saistībā ar menstruāciju.

Kaut gan Pasaules Veselības organizācija oficiāli ieteikusi marihuānas sastāvā esošo vielu kanabidiolu (CBD) neklasificēt starptautiskā līmenī kā kontrolējamu vielu, dalībvalstu noteikumi, kas regulē marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos, ievērojami atšķiras.

Papildu informācija:

Apstiprinātais teksts būs pieejams šeit (13.02.2019)
Jautājums par marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos, uz kuru Eiropas Komisijai jāsniedz mutiska atbilde
Procedūras dokumentācija
Bezmaksas foto, video un audio materiāli

Plašākai informācijai

Signe Znotiņa-Znota,

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

T. + 371 26440185

E. signe.znotina-znota@europarl.europa.eu