Akcija “Dienas bez rindām”

Ziņa publicēta 24.09.2019
Integrētās komunikācijas un mācību aktivitātes programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” (turpmāk - Programma) ietvaros no šā gada 30.septembra līdz 4.oktobrim notiks ikgadējā akcija “Dienas bez rindām”.

Akcijas mērķis ir iedrošināt sabiedrību pieteikt valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus elektroniski, kā arī iepazīstināt ar e-pakalpojumu dažādību, lai veicinātu paradumu maiņu – ar dažādām dzīves situācijām saistītās formalitātes ātrāk un ērtāk nokārtot tiešsaistē. Tāpat akcijas laikā vēlamies noskaidrot, kas ir svarīgākie iemesli, kādēļ iedzīvotāji e-pakalpojumus neizmanto.

Kā liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) 2019.gadā veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja “Integrēts Publisko pakalpojumu sniegšanas un gala lietotāju vajadzību monitorings”, vairums iedzīvotāju, kuri līdz šim ir pieteikuši kādu valsts vai pašvaldības iestāžu pakalpojumu, nākotnē tos vēlētos pieteikt neklātienē – elektroniski. No 26% 2017. gadā uz 17%  2019. gadā ir samazinājies iedzīvotāju skaits, kuri valsts vai pašvaldību pakalpojumus vēlētos pieteikt klātienē. Kopumā iedzīvotāji, kuri pieteikuši valsts un pašvaldību pakalpojumus, ir apmierināti ar iespēju tos pieteikt elektroniski. Laika ietaupījums turpina būt svarīgs iemesls pakalpojumu pieteikšanai elektroniski. Visbiežāk iedzīvotājus no elektroniskās pakalpojumu  pieteikšanas attur nepietiekamas zināšanas un datorprasmes.

Arī Madonas novada bibliotēka iesaistīsies akcijā “Dienas bez rindām” no šā gada 30.septembra līdz 4.oktobrim:

-          Iedrošināsim Jūs pieteikt pakalpojumus un dzīves situācijas risināt elektroniski;

-          skaidrosim e-pakalpojumu izmantošanas priekšrocības un ar to izmantošanu saistītos praktiskos aspektus;

-          pēc iespējas nodrošināsim Jums praktisku palīdzību pie brīvpieejas datoriem.

Būsiespēja piedalīties tiešsaistes viktorīnā ar jautājumiem par e-pakalpojumiem un digitālajām iespējām. Viktorīna būs anonīma, bet, ja Jūs vēlēsieties piedalīties balvas izlozē, būs iespējams norādīt vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju.

Akcija “Dienas bez rindām” tiek rīkota jau piekto gadu. 2018.gada akcijā “Dienas bez rindām” sniegts vairāk nekā 7 tūkstoši konsultāciju par e-pakalpojumiem. Akcijā piedalījās 158 valsts un pašvaldību iestādes un to filiāles visā Latvijā. Kā liecina pērnā gada akcijas dalībnieku aptauja, 91% klientu pēc konsultācijas saņemšanas veidojusies lielāka izpratne par e-pakalpojumu izmantošanas ieguvumiem. Akcijas partneriestādes, minot galvenos iemeslus, kāpēc apmeklētāji atsakās no e-pakalpojumu lietošanas, izcēla digitālo prasmju trūkumu, ieradumu konsultēties klātienē, pārpratumu vai kļūdu iespējamības samazināšanu, kā arī informācijas trūkumu par dažādu e-pakalpojumu pieejamību.    

Papildu informācija par akciju pieejama, sazinoties ar VARAM Publisko pakalpojumu departamenta Projektu vadības nodaļas projekta aktivitātes koordinatorēm Diānu Tiltiņu, tel. 67026551, e-pasts: diana.tiltina@varam.gov.lv vai Lieni Strazdiņu, tel.67026598, e-pasts: liene.strazdina@varam.gov.lv.